Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Diana Rotaru, director artistic al Ansamblului SonoMania

Publicat: vineri, 7 Decembrie 2018 , ora 15.20
Variațiuni pe teme de colinde scrise de tinerii compozitori Aurelian Băcan, Bogdan Pintilie, Alexandru Sima, Sebastian Androne, Vlad Răzvan Baciu, Áron Török-Gyurkó, DanDe Popescu , Sebastian Țună, Alexandru Ștefan Murariu și Andrei Petrache vor fi prezentate în cadrul unui concert organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Universitatea Națională de Muzică din București pe 12 decembrie.


Diana Rotaru, o idee foarte interesantă aceea de a porni în alcătuirea unui repertoriu nou de colinde având drept fundament sonor colecția de piese culese de Béla Bartòk! Care ar fi contextul în care a apărut această idee?

A pornit de la doamna Ariadna Ponta, de la Institutul Cultural Român, și m-a bucurat foarte tare pe de-o parte să promovez creația tinerilor compozitori - așa cum încercăm demult să facem cu Ansamblul SonoMania - și să găsim împreună această temă a colindelor care nu mai sunt așa de mult folosite de compozitori în ultimii ani. De fapt, inspirația folclorică a dispărut treptat din zona de interes a tinerelor generații și am încercat să aflu cum mai vede acum un tânăr compozitor colindul și cum se poate transforma un colind în limbajul personal și contemporan.


Cum sună aceste colinde gândite de tinerii compozitori? Mai păstrează caracterul tradițional?

E foarte interesant pentru mine! Unii au rămas foarte aproape de sursă, alții s-au îndepărtat foarte mult de sursă. Fiecare a văzut dintr-un alt unghi.


Despre câți tineri compozitori vorbim?

10 tineri compozitori, toți foarte talentați și deja afirmați în peisajul românesc, care au fost selectați printr-un concurs. Din juriul concursului au făcut parte Dan Dediu, Doina Rotaru și Călin Ioachimescu - trei compozitori foarte buni -, care au selectat 10 compozitori din București și Cluj pe care sper să-i auzim cât mai des.


Ce aparat sonor implică aceste noi colinde?

Diverse formule instrumentale din cadrul Ansamblului SonoMania, care înseamnă Raluca Stratulat - vioară, Valentin Ghita - oboi, Mihai Pintenaru - clarinet, Tamara Dica - violă, Eugen Bogdan Popa - violoncel, Mihai Murariu - pian.


Aceste colinde vor fi cântate pe 12 decembrie la Sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică din București. Va fi singura ocazie în care vor putea fi ascultate sau aveți în vedere și alte posibile proiecte?

Am primit o veste extraordinară, care sper să se împlinească. Am fost invitați cu acest proiect în Festivalul Cluj Modern, un festival foarte prestigios, în aprilie, anul viitor.

Interviu realizat de Monica Isăcescu