Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu prof. Irina Stan și prof. Magda Bădău despre proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică în școli

Publicat: marți, 16 Octombrie 2018 , ora 15.09

Luni, 15 octombrie 2018, a reînceput în școli Proiectul ”Ascultă 5 minute de muzică clasică” organizat de Radio România Muzical în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale. În studio-ul Radio România Muzical au fost invitate cu acest prilej pentru Interviul zilei din cadrul matinalului Musica Viva doamna Irina Stan – coordonator al proiectului în București, cadru didactic la Școala gimnazială ”Constantin Brâncuși” și doamna Magda Bădău – profesor de muzică la Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza” din București, implicată de mai mulți ani în Proiectul ”Ascultă 5 minute de muzică clasică”.

Bună dimineața! În primul rând, vă mulțumim că ați acceptat invitația noastră. Aș dori să încep prin a o întreba pe doamna Irina Stan cum este primit acest proiect Radio România Muzical în școlile din capitală?

Irina Stan: Bună dimineața, dumneavoastră și ascultătorilor dumneavoastră! Proiectul este foarte bine primit în școlile din București și cred că nu numai în București, dat fiind numărul foarte mare de participanți. Este un proiect care ajută la dezvoltarea simțului muzical al copiilor dar și la dezvoltarea personală a fiecăruia dintre ei, pentru că știm că muzica poate atinge sufletele oamenilor și mai ales ale copiilor. Ei pot fi modelați dacă din copilărie ascultă muzică de bună calitate.


Succesul proiectului poate fi contorizat și prin faptul că an de an numărul de beneficiari a crescut, iar cifrele pentru anul școlar precedent au fost chiar impresionante. Cum ați ajuns la aceste rezultate?

Irina Stan: Prin muncă asiduă, pentru că proiectul are parte de o promovare din ce în ce mai bună atât la nivel de București, cât și la nivel de țară, prin faptul că sunt din ce în ce mai mulți atât profesori de muzică, dar și profesori de alte discipline sau învățători care doresc să se implice în cadrul acestui proiect, deoarece au ajuns la concluzia că, într-adevăr, muzica de bună calitate și în special muzica pe care o alege postul dumneavoastră de radio este o muzică extraordinară, în interpertări foarte bune, astfel încât toți acești copii își doresc din ce în ce mai mult să ia parte. De multe ori, acești copii, în timp ce ascultă melodia respectivă, desenează sau compun poezii, de ce nu, și practic au un moment de relaxare al creierului, moment de care de multe ori la școală este nevoie.


Aș dori să vă mai întreb ce așteptări aveți pentru ediția din acest an?

Irina Stan: Eu, personal, mi-aș dori să fie din ce în ce mai multe școli implicate în acest proiect. Poate, de ce nu, și mai multe cadre didactice care să înțeleagă demersurile necesare sau demersurile pe care dumneavoastră le faceți. Cred că toți copiii au dreptul să asculte muzică de bună calitate și nu doar ce li se servește, din păcate, pe alte posturi. Astfel, poate reușim să-i scoatem din acest con de umbră, de ce nu, sufletească, pentru că de multe ori mulți dintre aceștia au un comportament poate prea agitat și din cauza muzicii de proastă calitate. Și știm că muzica clasică, de principiu, este o muzică ce ajută la calmarea sufletului și la liniștirea spiritelor.


Alături de noi în studio se află și doamna Magda Bădău, profesor de muzică la Liceul ”Tonitza” din București. Și dumneaei este de multă vreme implicată în Proiectul ”Ascultă 5 minute de muzică clasică” în școli, iar în această perioadă este implicată și în organizarea unei expoziții de desene care va fi vernisată în 18 octombrie la Sala Radio în cadrul Festivalului ”Moștenitorii României Muzicale”, organizat de postul nostru. Aș dori să vă întreb cum au primit elevii invitația de a picta impresiile lăsate de audiția unei lucrări muzicale?

Magda Bădău: Bună dimineața, tuturor ascultătorilor Radio România Muzical! Copiii sunt foarte entuziasmați în primul rând de acest proiect, de ”Ascultă 5 minute de muzică clasică”. Chiar vorbeam puțin înaintea intrării în emisie, în special copiii de V-VIII sunt extrem, extrem de bucuroși, în primul rând pentru că află foarte multe informații despre cei care interpretează și despre compozitor în acele câteva minute de la finalul audiției. Chiar dacă eu le mai puneam câteodată de pe youtube diferiți interpreți, nu reușeam întotdeauna să le fac și o mică introducere referitoare la cariera acelor interpreți, mulți dintre ei deja foarte, foarte cunoscuți.

Referitor la acest eveniment care se va desfășura joia aceasta la Sala Radio, unii dintre ei erau familiarizați cu muzica lui Debussy – pentru că este vorba de ilustrarea unei Nocturne de Claude Debussy care va fi interpretată de pianista Mara Dobrescu în recitalul său – pentru că sunt copii care merg la concerte cu părinții, sunt copii care au venit și la Concursul ”Enescu”, la gale, sunt copii care merg în cadrul Festivalului ”Enescu” și pentru ei, cumva, este mai ușor să relaționeze cu această dualitate pe care o întâlnim și în muzică și în artele plastice – nuanță, tonalitate, culoare, formă, ritm. Bineînțeles că în pictură ritmul înseamnă cu totul altceva, înseamnă formă, dinamică înseamnă ceva ce ține de crochiu sau de zona de imagistică și nu de zona de sonoritate. Dar au fost foarte, foarte încântați mai ales de ideea de a sta alături de un artist consacrat și de urmări cum se dau autografe, de a vorbi după. Sunt puțin timorați unii dintre ei. Chiar m-au întreba: ”Dar, trebuie să vorbim?”. Însă pe lângă emoțiile acestea, copiii sunt entuziasmați și de faptul că au fost invitați la un concert.


Și vor fi și implicați propriu-zis!

Magda Bădău: Da, și vor fi și implicați propriu-zis, și chiar dacă și până acum ei au mai avut vernisaje de clasă, de grupă, n-au fost scoși neapărat ca individ în față și cred că sunt și puțin emoționați.


Mulțumim foarte mult doamnelor Magda Bădău și Irina Stan petnru că au fost alături de noi în această dimineață!

Lucrările muzicale din proiectul ”Ascultă 5 minute de muzică clasică” în școli precum și întrebarea concursului săptămânal pentru elevi se regăsesc pe site-ul nostru romania-muzical.ro.

Andreea Chiselev