Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu harpistul Ion Ivan Roncea

Publicat: luni, 15 Octombrie 2018 , ora 14.12

Între 26 și 28 octombrie se va desfășura la București Festivalul de harpă, inițiat și organizat de maestrul Ion Ivan Roncea


Maestre Ion Ivan Roncea, vă pregătiți pentru o nouă ediție a Festivalului de Harpă de la București - un mare efort organizatoric ce poate fi cuantificat prin numărul mare de invitați prezenți pe scenă (și cred că e sugestiv să amintim faptul că ați reușit să creați pentru un recital un ansamblu de 25 de harpiști), apoi prin numărul mare de evenimente ce vor avea loc pe parcursul celor trei zile, dar și prin diversitatea lor. Care este, maestre Ion Ivan Roncea, din punctul dumneavoastră de vedere, cea mai importantă reușită organizatorică a acestui eveniment programat să înceapă pe 26 octombrie?

Cred că cea mai importantă reușită ar fi invitarea solistei care deschide festivalul - Chantal Mathieu din Franța. Chantal Mathieu este una dintre cele mai mari harpiste contemporane; a câștigat multe concursuri internaționale. Are în spate o carieră impresionantă ca solistă, profesoară, membră a unor ansambluri prestigioase, cântând pe scene importante cu orchestre și dirijori foarte mari. A doua, poate chiar faptul că avem pentru prima dată acest ansamblu din 25 de harpe. Și, de asemenea, faptul că avem două expoziții de harpe - asta ne dă și posibilitatea să avem atâtea instrumente pe scenă.


Harpa este un instrument care și-a câștigat mai târziu, în decursul istoriei muzicii, rolul de instrument solist. Însă, astăzi, are unul dintre cele mai iubite timbruri solo dar și în combinații rafinate - cu flautul sau cu vioara. Există anumite delicatese repertoriale în festivalul din acest an?

Pe lângă recitalurile solo pe care le vor susține câțiva dintre invitații noștri în frunte cu Chantal Mathieu, avem și recitaluri camerale în care se cântă și solo și cameral, astfel încât pe lângă harpă solo veți auzi și combinații de flaut cu harpă, vioară cu harpă, două harpe, o vioară și două harpe, dar și o formație mai complexă, cum ar fi vioară-violoncel, dar și vioară cu cvartet de coarde și pian... sunt diverse combinații care, de data asta, măresc paleta repertorială și de gen cumva a repertoriului nostru.


Pe lângă bucuriile pe care le aveți în calitate de organizator al acestui festival, cred că nu vă supărați dacă voi spune că va mai fi o bucurie, aceea de a vă afla pe aceeași scenă, într-un ansamblu, cu cele două fiice ale dumneavoastră - Ioana Nicolescu și Ștefana Ivan Roncea - pentru un recital.

Deși fiicele mele fac harpă de vreo 30 de ani și vioară - Ștefana, noi încă n-am reușit să cântăm toți trei împreună.


Este o premieră!

Este o premieră. Cu Ioana am mai cântat, evident, în niște recitaluri, dar cu Ștefana - nu. Vom cânta toți trei în trio aranjate piese de Mladen Spasinovici, pe care l-am rugat să o facă exact pentru această ocazie.

Interviu realizat de Monica Isăcescu