Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Cristian Mandeal despre prezența sa la Londra, alături de Royal Philharmonic Orchestra

Publicat: marți, 9 Octombrie 2018 , ora 16.11

Dirijorul român va conduce miercuri, 10 octombrie, Royal Philharmonic Orchestra, într-un concert dedicat încheierii primului război mondial.


În repertoriul serii se găsesc atât unele momente celebre, cât și unele mai puțin cunoscute. Care este  lucrarea cel mai puțin cunoscută?

Există, de exemplu, o lucrare a lui Ceaikovski - Marș slav - care este un aranjament pentru acordeon și orchestră avându-l ca solist pe un acordeonist sârb numit Srdjan Vukasinovic. Asta ar fi o lucrare destul de necunoscută, dar la fel de necunoscută este și Simfonia nr.4 de George Lloyd, numită Arctica, care se va cânta în finalul acestei simfonii, partea a IV-a. Este un compozitor neglijat și puțin dat uitării și care acum este repus în circulație.


Concertul dumneavoastră alături de Royal Philharmonic Orchestra este dedicat centenarului încheierii primului război mondial. Ce însemnătate are pentru dumneavoastră acest fapt?

Desigur, este un lucru onorant și important. Sărbătorim întotdeauna atât victoriile, cât și înfrângerile. De data asta este vorba pentru noi, pentru români în primul rând, de o foarte mare victorie - reîntregirea neamului fiind probabil cea mai importantă conotație a acestui moment.


Cum percepeți întoarcerea dumneavoastră în spațiul britanic, mai ales după o îndelungată activitate profesională acolo?

Mă întorc de fiecare dată cu multă plăcere aici. Mă simt foarte în familie. Am o bună relație cu orchestrele britanice în general, iar la Royal Philharmonic, iată, sunt pentru a patra oară.


După întoarcerea dumneavoastră în țară, care sunt planurile de viitor?

În primul rând este vorba de concertul de la Musikverein pe care îl voi susține cu Orchestra Română de Tineret împreună cu Cvartetul Wave. Acest concert va avea loc în data de 19 octombrie. Este extrem de onorant pentru noi că suntem invitați în acest spațiu atât de plin de tradiție și, în același timp, provocator de responsabilități majore, așa cum este Musikvereinul de la Viena. Programul va conține o primă audiție absolută și anume o lucrare pentru cvartetul de marimbă și multipercuție de Avner Dorman, dar, de asemenea, vom interpreta și Rogalski, cele Trei dansuri românești și vom încheia programul cu simfonia Manfred de Ceaikovski.

Interviu realizat de Petre Fugaciu