Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Concert la ParkLake în 8 septembrie

Publicat: joi, 6 Septembrie 2018 , ora 12.26

Sâmbăta aceasta, în 8 septembrie, de la ora 19.00, Park Lake, Radio România Muzical, Orchestrele și Corurile Radio România vă invită la un concert cu totul special. Orchestra de Cameră Radio, dirijorul Constantin Adrian Grigore și Irina Sârbu vor apărea pe o scenă special instalată în Grădina ParkLake Shopping Center. Cu acest prilej, stau de vorbă cu Cristina Comandașu - redactor șef Radio România Muzical, Liliana Staicu - directorul Formațiilor Radio și Costin Grigore - dirijorul concertului, care au venit cu informații. Trebuie să spunem că acest concert va fi prezentat și de realizatorii matinalului Radio România Muzical, colegii noștri, Andreea Chiselev și Liviu Pețu.

Cristina Comandașu, acesta nu este primul eveniment Radio România Muzical într-un spațiu mai puțin obișnuit, nu cel tradițional dedicat concertelor clasice.

Cristina Comandașu: Așa este. Ascultătorii noștri știu foarte bine că, de fapt, este al doilea eveniment pe care-l organizăm la ParkLake Shopping Center. Primul a fost pe 24 martie anul acesta, cu Alexandru Tomescu în prim plan, și a mai fost o serie de alte evenimente în alte spații în anii trecuți, însă am creat o legătură specială cu ParkLake. Se pare că brandul lor s-a potrivit cu ceea ce vrem și noi să facem, așa că am ajuns la concluzia că ar fi bine să facem și un al doilea eveniment. Inițiativa a pornit de la ei întrebându-ne "Dar voi o orchestră ați putea aduce să cânte?".


Deci ceva mai mare!

Cristina Comandașu: Exact, un eveniment amplu. Ei și-au dorit să creeze un prim eveniment în București cu o orchestră simfonică - un program, să-i zicem serios, ca de concert. Și, într-adevăr, este primul eveniment de o asemenea amploare. Nu este un flashmob sau ceva de dimensiuni scurte, este, practic, chiar un concert în aer liber. Va fi o scenă foarte mare amplasată în grădina ParkLake. Cei care au fost acolo știu că grădina este prelungirea Parcului Titan și chiar este un spațiu cu totul deosebit. Ascultătorii care vor veni vor fi tratați într-un mod special; sunt scaune achiziționate special pentru eveniment, se pune la dispoziție și prosecco pentru cei care vin, tocmai pentru ca experiența să fie una deosebită. De fapt, este ceea ce ne dorim să fim noi, Radio România Muzical - muzică clasică pentru toți. Este foarte importantă această deschidere către un public larg fără a renunța însă, evident, la valoare.


Exact ce spuneai! Program serios, dar, totuși, accesibil prin această combinație mai ales de clasic și jazz pe care o propune.

Cristina Comandașu: Aici, sigur că ne-am întâlnit cu principiile pe care funcționează și orchestrele noastre și cred că Liliana Staicu poate să ne spună mai multe de ce și managementul și orchestra și, iată, și dirijorul au aderat la această idee.

Liliana Staicu: Într-adevăr, este primul proiect cu adevărat important pe care Radio România Muzical și Orchestrele și Corurile Radio, prin Orchestra de Cameră Radio, îl realizează. Este extrem de important, așa cum a spus și Cristina, și pentru Radio România Muzical, dar și pentru Orchestra de Cameră Radio pe care în mod curent o puteți asculta aproape miercuri de miercuri în Studioul "Mihail Jora", în Sala Radio.

Iată că de această dată, Orchestra de Cameră Radio iese în afara Sălii Radio! Pot să vă spun că muzicienii așteaptă cu nerăbdare întâlnirea cu publicul de la ParkLake și cu acest tip de eveniment. Este ceva foarte interesant! Colaborăm cu doi muzicieni - Costin Grigore, dirijorul, care este un obișnuit al pupitrului Orchestrei de Cameră Radio, dar și cu vocalista Irina Sârbu cu care până acum Orchestra de Cameră Radio nu a mai colaborat, din câte știu eu. Mi se pare foarte interesant, pentru că acest mix între muzica clasică și aceste prelucrări folclorice cu o ușoară tentă jazzistică, dar cu acompaniament de orchestră simfonică, cu siguranță că va fi apreciat de publicul de acolo. Și este și o posibilitate, cred, de a o descoperi, de a o redescoperi, poate, pentru unii, pe Irina Sârbu, care este o importantă cântăreață de jazz, cunoscută iubitorilor muzicii de jazz, și în această ipostază; este o muziciană extrem de versatilă. Pentru Orchestra de Cameră Radio, cred că este o oportunitate extraordinară pentru o vizibilitate mai mare și a interacționa cu un public care, poate, nu este publicul obișnuit al Sălii Radio. Și cu această ocazie, sperăm ca la viitoarele concerte să îi găsim și pe câțiva, cel puțin, dintre cei care se vor afla sâmbătă la Park Lake.


Cristina Comandașu: Eu aș face o mică adăugire. Am fost săptămâna trecută sâmbătă la un alt concert aniversar - mall-ul a împlinit doi ani de existență. A fost un concert de muzică pop, cu Inna în prim-plan. Știți care a fost cea mai mare surpriză? În debutul concertului, în așteptarea artistei, piesa aleasă de organizatori pentru a încălzi atmosfera a fost Rapsodia Română nr.1 de George Enescu. N-o să vă vină să credeți! Și n-o să vă vină să credeți care a fost reacția miilor de oameni care erau acolo! Eu cred că este, iată, un mod foarte bun de a trăi Centenarul și a pune aceste valori în prim-plan. De aceea cred că ideea de a o aduce pe Irina Sârbu cu prelucrări românești și a redeschide ideea centenarului în felul acesta, la acest tip de valoare, este foarte bună.


Constantin Adrian Grigore, nu ești la prima colaborare cu Orchestra de Cameră Radio. De data aceasta este un melanj între muzică clasică și jazz. Sunteți pe scenă cu Irina Sârbu și voiam să vă întreb cum ați structurat programul? Aveți o parte întâi de clasic și o a doua de jazz sau le alternați? Cum o să arate, cum o să sune?

Constantin Adrian Grigore: Nu pot să nu remarc înainte de toate inițiativa lăudabilă a celor de la ParkLake și suportul, cred că e corect spus, oferit de Radio România. De ce spun asta? Pentru că prin acest concert cred că muzica clasică va fi adusă mai aproape de public. Poate că vom întâlni un public avizat sau mai puțin avizat, însă, cu siguranță, eu sunt de părere că fiecărui om merită să i se dea ceva din care să selecteze dacă pe viitor va continua, să spunem, să asculte muzică clasică sau dacă va veni în sala de concert, ceea ce este de dorit. Sunt foarte multe lucrări pe care, cu siguranță, ei le știu însă nu știu de unde să le ia; le ascultă probabil le televizor, la reclame, în diverse spații și intrând în sala de concert constată că unele lucrări, unele compoziții clasice le sunt deja familiare. Ceea ce aș vrea să remarc, de asemenea, este - și o spun fără nici un menajament, fără nici o reținere - deschiderea către acest proiect a membrilor Orchestrei de Cameră Radio, pentru că încă de la început își doresc să facem acest proiect, își doresc să ieșim în lume, în publicul larg, să ne prezentăm celor prezenți sâmbătă la Park Lake printr-un program care, așa cum spuneați, va conține și muzică clasică - acea muzică cultă pe care o întâlnim în sala de concert, și mă refer aici la uvertura "Nunta lui Figaro" de Wolfgang Amadeus Mozart, Valsul din Suita a II-a de jazz de Șostakovici...


În general să înțeleg că sunt piese de mai mică întindere, nu?

Constantin Adrian Grigore: Sunt piese de mică întindere, dar am încercat să coagulăm muzica clasică, muzica de jazz și aș spune și muzica românească, pentru că suntem și în an centenar, iar prin lucrările pe care le va interpreta solista noastră - cântăreață cu care am avut ocazia să mai colaborez în trecut și întotdeauna o fac cu mare plăcere - Irina Sârbu ne-a propus un repertoriu care, aș spune, se duce mai mult către zona de folclor românesc. Vom avea un aranjament la Ciocârlia, la Hora staccato, Hora mărțișorului pentru orchestră simfonică și voce.


Cine a făcut aranjamentele?

Liliana Staicu: Aranjamentele există deja, erau deja realizate. Irina Sârbu a mai cântat la Ateneul Român cu o ocazie anterioară câteva dintre ele, dar acum este o oportunitate de a le prezenta unui alt tip de public.


Un public pe care doriți să-l apropiați, să vină și la Sala Radio, mai ales că se deschide noua stagiune de concerte.

Liliana Staicu: Da, Orchestra de Cameră va avea primul concert pe 10 octombrie, așa că îi așteptăm în sala de concerte pe toți cei care ne ascultă acum și pe toți cei care iubesc muzica clasică.

Constantin Adrian Grigore: Bineînțeles, pe lângă repertoriul pe care l-am spus deja, nu vor lipsi și lucrări de Strauss pentru că, așa cum bine știm, într-un astfel de concert Johann Strauss cred că-și are locul binemeritat.


Și dacă spațiul e așa de generos, poate că se va și dansa, cine știe.

Constantin Adrian Grigore: Cu siguranță... sunt valsuri.



Interviu realizat de Irina Cristina Vasilescu