Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu compozitoarea Diana Rotaru

Publicat: vineri, 15 Iunie 2018 , ora 13.31

 

În 18 și 19 iunie 2018, Centrul de Informare Muzicală din România (CIMRO) organizează CIMRO Days, ediția a III-a, un festival de muzică românească contemporană. Compozitoarea Diana Rotaru, director artistic al evenimentului ce va avea loc la sediul Muzeului Național George Enescu din București, ne-a oferit detalii în interviul următor:


Doamnă Diana Rotaru, cea de-a treia ediție CIMRO Days se va desfășura sub genericul "New Generation Focus". De ce ați ales acest titlu?

Mi se pare foarte important să promovăm muzica nouă și, mai cu seamă, muzica tânără, muzica tinerelor generații. Avem niște tineri compozitori, muzicologi și interpreți extrem de valoroși pe care vrem să-i punem în lumină în cadrul CIMRO Days.


Programul festivalului cuprinde manifestări muzicale diverse. Cum va arăta programul?

Aș vrea întâi să mulțumesc Muzeului Național "George Enescu" pentru sprijinul extrem de valoros. Fără doamna directoare Cristina Andrei acest mini-festival nu ar avea loc. Noi avem un fel de mini-festival. Încercăm să punem muzica nouă într-un context mai prietenos, mai non-academic, mai relaxat, să-i arătăm toate frumusețile și tot ce poate oferi chiar unui public de necunoscători. Avem trei concerte camerale. Unul este susținut de Ansamblul SonoMania, acum în formulă de trio: Valentin Ghita - oboi, Tamara Dica - violă și Mihai Pintenaru - clarinet. Cei trei vor interpreta lucrări ale unor compozitori deja consacrați, cum ar fi Dan Dediu, Viorel Munteanu, Dora Cojocaru. Apoi îi avem pe minunații Duo Cello Jaya - Ella Bokor și Mircea Marian, doi violonceliști de excepție care vor cânta alături de pianistul Iulian Ochescu. Vor prezenta tot felul de lucrări: de la muzici inspirate de muzica tradițională românească până la muzici inspirate de Star Trek. Apoi va fi concertul tinerei generații de compozitori. Avem trei studenți ai Universității Naționale de Muzică din București, foarte talentați și care sunt și pianiști foarte buni, care-și vor interpreta lucrările și doi compozitori care sunt pasionați de muzică electronică. Va fi un concert combinat - muzici pentru pian și muzici pentru mediul electronic. În afară de aceste evenimente, avem și două lansări foarte interesante. E vorba de cartea lui Irinel Anghel, "Orientări, direcții, curente ale muzicii românești din a doua jumătate a secolului XX" - o carte de căpătâi pentru tinerii muzicologi, pentru orice pasionat de muzica nouă și de muzica românească în general. Și va fi și o lansare de partituri contemporane, noua colecție a Editurii UNMB, care sprijină creațiile cele mai noi.


Vă rog să ne vorbiți puțin și despre CIMRO, acest centru de informare muzicală din România, care organizează festivalul. Cum funcționează și care este misiunea sa?

CIMRO este Centrul de Informare Muzicală din România. E un titlu foarte prețios, dar de fapt misiunea noastră este să promovăm muzica nouă românească, după cum spuneam, într-un context cât mai prietenos pentru public. Este un centru care a fost înființat de compozitorul Dan Dediu pe vremea când era rector, în timpul mandatului său de rector, și face parte din UNMB. Există un site CIMRO.ro, un fel de bază de date care cuprinde compozitori, muzicologi, interpreți, instituții ș.a.m.d., festivaluri, noutăți, concerte de muzică contemporană. Și, în afară de asta, mai facem și aceste evenimente CIMRO Days care oferă publicului, deocamdată bucureștean, cele mai valoroase creații.

Interviu realizat de Larisa Clempuș