Arhivă : Interviuri Înapoi

O întrevedere cu o profesionistă adevărată!

Publicat: joi, 24 Mai 2018 , ora 10.49

Festivalul "Tinere Talente" de la Râmnicu Vâlcea, în viziunea D-nei Director Artistic Meda Stanciu

D-nă Meda Stanciu, aveți în spate o tradiție îndelungată a Festivalului Internațional "Tinere Talente" dar am remarcat acum, în ediția acestui an, 2018, o implicare personală deosebită, a dumneavoastră. Se datorează acest lucru faptului că sunteți artist și manager în același timp?

Cred că da. Eu țin cont foarte mult de partea artistică a lucrurilor, sala noastră de concerte are un aspect aparte, am transformat-o în așa fel încât să fie un spațiu foarte plăcut pentru artiști și public în același timp, și să arate ca o adevărată sală de filarmonică. Am făcut tablouri cu orchestra, cu dirijorii invitați, cu soliștii care au venit la noi și acum arată totul altfel.


Am remarcat la această ediție, a 39-a a Festivalului Internațional "Tinere Talente", o deschidere către muzică și din partea autorităților locale care participă la concerte și vă susțin în tot ceea ce faceți…

Da. Am avut șansa aceasta… Și vreau să mulțumesc D-lui Primar Mircia Gutău și Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea, domnilor viceprimari, am avut o mare susținere din partea dânșilor care au fost tot timpul alături de noi. Acesta este un motiv important pentru care a mers totul atât de bine.


Cum ați caracteriza ediția din acest an a Festivalului?

Festivalul "Tinere Talente" ramâne în continuare o rampă de lansare a unor tineri de mare talent, cu un potențial care este bineînțeles pus în valoare în primul rând de către profesori, dar și noi ne străduim să îi ajutăm să devină competitivi pe orice scenă a lumii. Festivalul este o tradiție și o mândrie a orașului nostru iar eu, în calitate de director artistic, mă simt onorată și fericită că am avut șansa să organizez această ediție. Mi-am dorit trei zile de muzică de calitate… și iată că am obținut un festival reușit!


Aș dori să vorbim puțin despre tripla d-voastră calitate de solistă a Filarmonicii
"Ion Dumitrescu", concert-maestră a orchestrei și director artistic… și de curând, am înțeles, și dirijoare? Ca solistă sunteți cred, legată în primul rând de orașul Râmnicu Vâlcea. Aici concertați cel mai mult?

Eu am fost angajată prima dată la Filarmonica "Oltenia" din Craiova, cinci ani de zile, dar când am auzit că s-a înființat o Filarmonică la Râmnicu Vâlcea, orașul meu natal, am susținut concursul pentru concert-maestru și am fost acceptată. Cânt prin țară peste tot, am avut și turnee prin toată lumea cu Orchestra Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacău, cu Filarmonica "Oltenia" din Craiova, cu Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploiești, am cântat și în orchestră dar și în calitate de solistă. Am participat la diverse concursuri internaționale cum ar fi, "Rodolfo Lipizer" de la Gorizia, Italia și multe altele. În calitate de concert-maestru am încercat să îmi fac datoria cât mai bine și încerc să fiu întotdeauna pregătită, să fiu pe poziție. Ca manager, am trecut și printr-o perioadă în care nu era făcut bugetul și a trebuit să găsesc o formulă prin care concertele stagiunii să continue. Atunci am făcut un concert mic, în care am cântat eu însămi "Anotimpurile" de Vivaldi alături de dirijorul Florin Totan și o formulă camerală a Orchestrei Filarmonicii, așa că am trecut cu bine și această perioadă. Pe urmă am primit bugetul din partea primăriei și lucrurile s-au rezolvat.


Este foarte interesant ce îmi spuneți, cu atât mai mult cu cât publicul nu cunoaște întotdeauna efortul care se face pentru realizarea celor mai bune concerte.

Da, căutam întotdeuna să oferim publicului ceva deosebit.


Cum reușiți să mențineți calitatea orchestrei care se poate observa că este din ce în ce mai bună, cu fiecare an care trece?

Noi suntem o orchestră mai mică, nu cu foarte multi angajați, și mi-am dat seama că avem nevoie de colaboratori foarte buni, profesioniști de nivel înalt. Așa că am adus colaboratori, la suflători în special, de la Filarmonica "George Enescu" din București, de la Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploiești, de asemenea ținem legătura și cu Filarmonica din Pitești.


În afara Festivalului "Tinere Talente", ce concerte mai deosebite ați inclus în stagiunea Orchestrei "Ion Dumitrescu"?

I-am invitat pe bine-cunoscutul violonist Alexandru Tomescu, pe Mădălin Voicu, pe Ilarion Ionescu-Galați care au susținut concerte deosebite, a fost și dirijorul olandez Theo Wolters iar pentru închiderea stagiunii, l-am invitat pe maestrul Iosif-Ion Prunner, pentru că vom oferi publicului un concert extraordinar cu Fantezia pentru pian, cor și orchestră de Ludwig van Beethoven, solist va fi pianistul Horia Maxim.

Laura Ana Mânzat