Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Doru Orban, directorul Filarmonicii din Arad

Publicat: marți, 6 Februarie 2018 , ora 10.57
La Filarmonica din Arad începe din 8 februarie o serie de concerte dedicate creației compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski. Detalii despre aceste evenimente am aflat de la directorul instituției, Doru Orban:

Întotdeauna am acordat o atenție deosebită evenimentelor și anul acesta se împlinesc 125 de ani de la dispariția lui Piotr Ilici Ceaikovski. Filarmonica Arad a programat un prim medalion dedicat compozitorului în seara de 8 februarie 2018, la ora 19.00, în Sala Cercului Militar. Noua seară simfonică alătură ansamblului orchestral prezența dirijorului Petronius Negrescu, un arădean de-al nostru și se bucură de o primă colaborare cu una dintre cele mai bine cotate violoniste ale Rusiei, Anna Savkina, exponentă a ultimei generații de interpreți, câștigătoarea concursurilor internaționale Louis Sphor, Germania, David Oistrah, Rusia, Heino Eller, Estonia și Andrea Postacchini, Italia, o violonistă cu un bogat background și sperăm, cu mare succes la public în Arad.

În programul de audiție figurează Concertul pentru vioară și orchestră  și Simfonia a VI-a în si minor, Patetica, lucrări care, bineînțeles, acoperă deopotrivă prin registrul lor expresiv ambivalența muzicii lui Ceaikovski, luminozitatea și eleganța mediteraneană, dar și drama psihologică devastatoare atât de profund ancorată în imaterialitatea ultimei și celei mai controversate dintre lucrările orchestrale ale compozitorului, de un dramatism excepțional.

De asemenea, în seara zilei de 22 februarie 2018, conform tradiției de altfel, Filarmonica de Stat Arad, cuprinde în fiecare an, în programele simfonice ale lunilor de iarnă, suitele de balet ale lui Ceaikovski. În seara de 22 februarie, ora 19.00, la Cercul Militar, sunt programate extrase simfonice din baletele sale, pagini inspirate de scrieri pentru copii: "Frumoasa din pădurea adormită", "Spărgătorul de nuci", "Lacul lebedelor", vor putea fi audiate într-o versiune remarcabilă, pregătită de unul dintre cei mai avizați maeștri de orchestră ai spațiului românesc, Victor Gheorghe Dumănescu, dirijor la Opera din Cluj. Dacă "Frumoasa din pădurea adormită" și "Spărgătorul de nuci" sunt vizate în versiunile universal consacrate, acoperind prin dimensiunile lor, o primă parte de program, "Lacul lebedelor" este reluat într-o versiune rusească de concert, mult amplificată, care adaugă la tablourile coregrafice tradiționale numere la fel de spectaculoase desprinse de pe întregul parcurs al spectacolului. Ne-am fi bucurat să avem și o trupă de balerini lângă noi, dar spațiul de la Cercul Militar nu permite această evoluție. 


Interviu realizat de Radu Mihalache