Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Ziua Națională a României - Interviu cu istoricul Georgeta Filitti

Publicat: miercuri, 29 Noiembrie 2017 , ora 14.34

Vineri, 1 decembrie 2017, Orchestra Națională Radio va susține un concert dedicat Zilei Naționale a României. Ansamblul va fi dirijat de Vlad Conta într-un program ce include opusuri de George Enescu, Robert Schumann și Ludwig van Beethoven. Concertul poate fi ascultat live, de la ora 19:00, fie pe frecvențele Radio România Muzical din FM, fie on-line, pe site-ul românia-muzical.ro.

În cadrul transmisiunii directe puteți audia și selecțiuni din interviul realizat de Lucian Haralambie cu istoricul Georgeta Filitti. Dumneaei a discutat cu colegul nostru despre însemnătatea datei de 1 decembrie 1918 și despre contextul politico-social, dar și cel muzical de la început de secol XX. Mai jos, un fragment din dialogul lor:


Ce ar trebui să însemne pentru români Ziua Națională; cum ar trebui să ne raportăm acum la data de 1 decembrie 1918?

Este o dată de hotar și nu numai că se apropie centenarul, ci trebuie să rămână ziua noastră de suflet aș spune și nu vreau să supăr pe nimeni și nici să intru într-o dezbatere unde nici nu am ce să caut, dar acei care tot încearcă să schimbe această dată pe un motiv factice și anume că la 1 decembrie, de obicei, e frig… Sigur că sunt și alte zile foarte importante din istoria noastră și trebuie să pomenim și ziua de 10 mai pentru că, totuși, marchează istoria modernă a României, este vorba de Ziua Regalității, dar nimic, pentru Dumnezeu!, nimic nu ne împiedică să avem două zile naționale. Însă, ziua de 1 Decembrie trebuie să rămână ca Ziua Națională a României pentru că am convenit cu toții să considerăm că e clipa când toate provinciile românești intră sub aceeași conducere, sub aceeași stăpânire a regelui Ferdinand I întregitorul. Dacă vreți, este și o probă de patriotism, este și o probă de trufie națională care e foarte bună. Să știți că cheagul care ne ține, forța care ne adună într-un popor este tocmai acest sentiment patriotic pe care astăzi suntem tot mai tentați nu numai să-l ignorăm, nu numai să nu ne mai gândim la el, dar chiar să-l disprețuim. Dacă începi să discuți subiectul și spui că te simți bun patriot sunt destul de mulți care încep să râdă. Nu se poate! Putem să rămânem niște identități singulare, putem să rămânem niște cetățeni ai planetei, putem fi buni europeni, dar, în același timp, trebuie să fim și buni români. Vedeți, este o anume ancorare într-un sentiment foarte subtil. E ceva care-ți dă forță, care-ți dă putere: "Să fiu mândru, să fiu încântat că vin dintr-o țară, dintr-un popor." Suntem foarte dispuși să criticăm. Cel mai ușor este să stai comod în fotoliul tău și să începi să spui: aia nu e… prețurile sunt așa…, dar hai să ne gândim puțin și la lucrurile bune, la tot acest tezaur al trecutului, care înseamnă creație, creație și iar creație în toate domeniile; și dacă nu putem vorbi de compozitori de talia lui Bach sau Beethoven, dar în orice caz am avut interpreți extraordinari. Poate că niciodată minunea care se numește muzică n-a avut atâta pondere, n-a avut atâta greutate pentru o societate ca pentru societatea din Moldova în timpul războiului. Cred că ar trebui să ne gândim la 1 Decembrie ca la un moment de răscruce din istoria noastră, ca o victorie, dacă vreți, care ar trebui să se transforme într-o parte a zestrei spirituale pe care o are fiecare român.