Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Sînziana Mircea

Publicat: marți, 21 Noiembrie 2017 , ora 13.31
Miercuri, 22 noiembrie 2017, pe scena Sălii Radio, îi veți putea urmări într-un recital cameral pe violonistul Alexandru Tomescu și pe pianista Sînziana Mircea. Aceasta din urmă ne-a oferit mai multe informații despre recital, dar și despre celelalte proiecte la care lucrează în prezent, în următorul interviu.


Urmează să susții un recital pe scena Sălii Radio, în compania violonistului Alexandru Tomescu. Cum a luat naștere această inițiativă?

Pentru mine este deja a doua oară anul acesta când am șansa să cânt la Sala Radio, din nou alături de violonistul Alexandru Tomescu. O mare, mare onoare și o mare responsabilitate, aș putea spune, pentru că în mai am cântat împreună, în cadrul turneului Stradivarius. Acum vom avea ocazia să explorăm împreună un repertoriu cameral foarte profund și foarte frumos și pentru public, și pentru muzicieni.


Spune-ne care sunt lucrările care alcătuiesc programul.

Vom începe cu razele soarelui din Sonata primăverii de Beethoven, o lucrare superbă pentru orice pianist. Cred că e un vis de început de recital. Apoi vom continua cu Brahms, Sonata a III-a în la major și, în încheiere, o capodoperă a muzicii secolului XX, Sonata a III-a de Enescu în caracter popular românesc.


Aș vrea să vorbim puțin și despre ultimul tău disc apărut anul acesta și intitulat Unending love - a sound poem. Care este povestea acestui album și ce muzici putem regăsi pe el?

Povestea acestui album este pornită dintr-o poezie cu același titlu Unending love de Rabindranath Tagore. M-a inspirat să pun împreună o colecție de piese favorite. Nu m-am putut desprinde de niciuna dintre ele. Poate cel mai important este ceea ce am lăsat la urmă, Enescu - Suita a II-a și, în același context, Ceaikovski, care este unul dintre cei mai romantici compozitori și cred că se potrivește foarte bine cu toată ideea CD-ului. Spărgătorul de nuci, în aranjamentul lui Pletnev și Liszt, Veneția și Napoli. Liszt este compozitorul meu favorit încă de când eram mică. Și apoi, între ele, am inserat câteva accente de culoare, Bach, Albeniz și Gluck.


Ce mai urmează după recitalul de la Sala Radio?

Din nou, puteți să ne vedeți, pe Alexandru Tomescu și pe mine, împreună cu Orchestra de Tineret la Ateneul Român, pe 23 decembrie, într-un concert minunat de Crăciun. Și apoi, în perioada următoare, după vacanță mai am câteva concerte în România cu orchestre din România și recitaluri pentru lansarea CD-ului, atât în Italia, cât și în Anglia. Acum studiez un nou subiect, management artistic, în Italia, la Universitatea Bocconi și încerc să le îmbin pe amândouă.


Interviu realizat de Ana Diaconu