Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Silvia Voinea la aniversare

Publicat: marți, 31 Octombrie 2017 , ora 14.23

Este născută în 1 noiembrie chiar în ziua în care se sărbătorește ziua Radioului Național. "Delicată, rafinată, dar și inteligentă, exigentă și cu un ascuțit simț autocritic." - astfel de calități i-au atribuit cronicarii Silviei Voinea, artista care miercuri, 1 noiembrie, aniversează 75 de ani. A stălucit timp de trei decenii sub luminile rampei, într-o carieră începută cu rolul Yniold din "Pelleas și Melisande" de Claude Debussy și încheiată cu Ofelia din "Hamlet" de Pascal Bentoiu. În istoria liricii românești, Silvia Voinea a rămas singura soprană de coloratură care a susținut, timp de 20 de ani, în aceeași stagiune, cele trei mari roluri destinate acestui tip de voce: Lakme, Lucia di Lammermoor și Regina Nopții. Din 1990, Silvia Voinea împărtășește tainele cântului său studenților de la Universitatea de Muzică București. Va sărbători ziua de naștere alături de foști și actuali studenți într-un Concert Aniversar la Sala "George Enescu" a Universității de Muzică București, eveniment despre care ne-a vorbit în cele ce urmează:


Stimată doamnă Silvia Voinea, înainte de toate lăsați-mă să vă urez La mulți ani! pe 1 noiembrie este și Ziua Radioului Național. Vă leagă vreo amintire de Radiodifuziunea Română?

Da. De când eram copil mă serbam împreună cu Radioul pentru că am făcut parte din Corul de Copii Radio - am fost solista Corului de Copii Radio - și întotdeauna m-am serbat așa, ca o întâlnire karmică cu radioul… Vă doresc și eu la rându-mi mulți ani, emisiuni frumoase care să contribuie la educarea tinerei generații și la ridicarea culturii românești acolo unde îi este locul și unde i-a fost întotdeauna!


Să știți că noi v-am urat deja La mulți ani! pe 31 octombrie în rubrica "Opera și vedetele ei" din emisiunea "Arpeggio".

Vă mulțumesc mult.


Cum vă simțiți la această vârstă? Îmi dați voie să spun ce vârstă împliniți?

Pentru mine nu este un secret pentru că mă simt binecuvântată; binecuvântată pentru că, iată, m-am născut într-un secol și voi pleca în alt secol din această lume. M-am născut în secolul XX, voi pleca în secolul XXI. Am avut o viață frumoasă, plină, o carieră frumoasă și acum predau la Universitatea Națională de Muzică căutând să imprim studenților mei nu numai dragostea pentru arta cântului, dar să le împărtășesc din știința mea, să le predau, într-un fel, ștafeta, totul cu multă dragoste și îmbogățit cu experiența mea de atât de mulți ani de carieră.


75 de ani împliniți stimată doamnă și sunteți plină de energie și cred că această energie vine și de la entuziasmul cu care împărtășiți din arta vocală studenților dumneavoastră. Când v-ați simțit mai împlinită? Atunci când ați obținut un succes important pe scenă sau când studenții dumneavoastră obțin performanțe?

M-am simțit împlinită cu ani în urmă în momentul în care cariera mea mi-a prilejuit acest lucru, iar acum este o continuare prin studenții mei. Bucuria de a dăltui în vocea umană și de a obține performanțe, de a-i vedea pe scene importante ale lumii, este o bucurie care mă împlinește și de această dată. Este un fel de retrăire prin bucuria pe care ei mi-o procură cu arta lor. Înseamnă că ceea ce am sădit a prins rod; e ca o sămânță care a prins rod și asta mă bucură foarte tare… se transmite mai departe și tradiția artei lirice românești și asta iarăși mă bucură foarte tare pentru că suntem o țară mică dar care are o tradiție foarte, foarte mare. Eu prin maestra mea de canto, doamna Viorica Teișanu, am preluat școala Elenei Teodorini care, să nu uităm, a fost prima cântăreață româncă la Scala din Milano; a avut la Buenos Aires prima școală internațională de canto. Nici o altă țară n-a reușit performanța ca în numai în Italia, de pildă, pe marile scene să avem 400 de interpreți români în roluri prime. Nici o altă țară, oricare ar fi dimensiunea ei nu are această performanță. Dați-mi voie să fiu mândră, dați-mi voie să fiu fericită!


Să mai spunem ascultărorilor că pe 1 noiembrie sărbătoriți alături de actuali și foști studenți printr-un concert aniversar la Universitatea de Muzică București. Ne puteți da amănunte?

Da, sigur că da. Am considerat că este cazul să unesc așa cum se unesc apele râurilor la matcă, câteodată, pe cei care au absolvit și mai sunt încă în țară, care în seara respectivă sunt disponibili și nu au spectacol, foști studenți care acum, iacătă, sunt pe scena Operei, pe scena Operetei bucureștene, la teatrele din provincie, la Cluj, la Galați, la Constanța… pe scene internaționale. În acea seară cu mine am studenți care-și sărbătoresc arta cântului în spectacole pe mari scene în străinătate și în țară, sigur că da acum, am unit și studenții pe care îi am la clasă. Va fi un fel de întrepătrundere între generații, pentru că întotdeauna cei cu experiență trebuie să fie alături de cei tineri. Numai așa se poate preda ștafeta mai departe. Cei tineri învață încă, pe scenă, în focul sacru al creației, învață de la cei cu mai mult experiență. Nu vreau să spun de la cei mai bătrâni pentru că nu este elegant; toți care sunt pe scenă sunt tineri și nu există bătrânețe… Bătrânețea este o… cum să vă zic eu… o stare pe fiecare o trăiește altfel. Dacă nu mai ești util și nu mai poți fi util, atunci ești bătrân. Dacă Dumnezeu însă îți lasă intelectul, forța fizică, energia și poți fi de folos celor din jurul tău, înseamnă că ești încă tânăr.


Stimată doamnă, vă urez încă o dată La mulți ani!, putere de muncă, viață lungă și cât mai multe împliniri alături de studenții dumneavoastră.

Vă mulțumesc și vă așteptăm la un concert care va avea multe surprize, cu multe, multe arii celebre și, în același timp, demonstrații de cum se poate fi cântăreț, actor și dansator. Vă așteptăm cu drag la ora 18.00, în Sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică.

Interviu realizat de Jeanine Costache