Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Voicu Enăchescu, fondatorul și dirijorul Corului de Cameră Preludiu

Publicat: marți, 31 Octombrie 2017 , ora 11.22
Cu ocazia aniversării a 45 de ani de activitate ai corului, maestrul Voicu Enăchescu a fost invitatul săptămânii în cadrul emisiunii Perpetuum mobile de luni, 30 octombrie.


Alături de mine - maestrul Voicu Enăchescu, dirijorul și fondatorul Corului de cameră Preludiu. Dați-mi voie să vă spun părintele acestei formații și să vă întreb cum arată copilul dumneavoastră la aproape 45 de ani.

Sigur că aș putea să mă consider și părintele… Corul Preludiu a luat naștere în 1972, la Casa de cultură a studenților din București. Cum mă simt la 45 de ani ai corului? Îți mărturisesc că mă simt împlinit din punct de vedere profesional și consider că de la înființarea corului și până în clipa de față am reușit măcar să transmit celor cu care am lucrat dragostea pentru muzica corală.


Spuneați în cartea-interviu, realizată împreună cu muzicologul Grigore Constantinescu - Dialoguri despre Preludiu - că esența corului dumneavoastră este plăcerea de a cânta. S-a păstrat această esență?

Da, e foarte adevărat. N-am mințit niciodată, mai ales în discuțiile pe care le-am avut cu Grigore Constantinescu, și-mi place să cred că s-a păstrat esența asta, a plăcerii de a cânta, la toți membrii actuali ai Corului Preludiu, fiindcă atmosfera de lucru de la repetiții este una de o relație mai mult decât prietenească, este un… cum să-i spun… un flux pe care am încercat să-l transmit de-a lungul anilor și se pare că și până-n ziua de astăzi am reușit să fac lucrul acesta. Actualii coriști ai Corului Preludiu care, peste timp, s-a transformat de la formație artistică de amatori studențească la un cor profesionist… este în continuare aceea a plăcerii de a cânta în cor; lucru care mie-mi face foarte bine și cred că rezultatele pe care le-am obținut în timp se datorează și acestei dorințe a coriștilor de a cânta și de a se apropia de muzica corală.


Ce reprezintă pentru dumneavoastră Corul Preludiu? Un instrument muzical, a doua familie sau și una și alta?

Păi, a doua familie a fost de la început, evident. Cu toate că dacă ne uităm pe calendar, inițial a fost prima familie deoarece căsătorindu-mă mult mai târziu a doua familie, aceea de suflet, a devenit indiscutabil prima în ordinea afecțiunii pe care a trebuit s-o manifest față de familia mea propriu-zisă.


Invitatul săptămânii la Perpetuum mobile este maestrul Voicu Enăchescu, dirijorul Corului de cameră Preludiu.

Din perspectiva unui veșnic îndrăgostit de muzica corală, maestre vă rog să-mi spuneți când v-a fost mai greu? Atunci sau în prezent? Mă refer la contextul în care a trebuit și trebuie să vă desfășurați activitatea.

Trebuie să îți mărturisesc că nu mi-a fost greu niciodată pentru că am făcut lucrul acesta cu mare plăcere, cu mare pasiune care cred că mi-a fost transmisă de niște predecesori ai mei și mă refer la dirijorul Corului de Copii Radio în care am cântat în anii copilăriei evident - Ion Vanica și apoi Nicolae Ciobanu, dirijorul Corului Universității, de unde am și plecat.


Revin la Dialogurile pentru Preludiu. Spuneați acolo, referindu-vă la generațiile de coriști care au trecut pe aici, că ați dus o muncă de Sisif. "A fost blestemul meu, ca să spun așa, a trebuit de fieare dată s-o iau de la capăt." Ce ați căutat de fiecare dată atunci când v-ați selectat colaboratorii?

Cred că am încercat să mă alint atunci când am spus că mi-a fost greu. Nu mi-a fost greu niciodată și acum pot să confirm lucrul acesta cu mâna pe inimă, dar au fost momente, la început de stagiune mai cu seamă, atunci când se schimbau generațiile. La un an, doi apăreau tineri mai proaspeți în Corul Preludiu și trebuia să iau munca de la început… munca artistică, despre asta vorbesc. Dar, încetul cu încetul, se acomodau și reușeau să se înscrie în atmosfera de lucru a Corului Preludiu. Cei tineri, că la asta m-am referit atunci când am spus că am muncit ca un Sisif.


45 de ani în cifre înseamnă peste 350 de înregistrări radio-tv, mai mult de 2500 de concerte pe scenele din România și din străinătate, peste 90 de turnee efectuate în 30 de țări din Europa, America, Asia și mai multe premii la festivaluri naționale și internaționale. Ce vă doriți să rămână în memoria publicului meloman dincolo de acest palmares?

Acum o să avem o serie de concerte aniversare în București la Ateneul Român și în țară în câteva orașe. Eu îmi doresc ca în momentul acesta, în care ne aflăm, toți cei care vin la concertele noastre să fie încântați de prestația artistică a corului și să plece la casele lor după concert poate mai împliniți după oferta artistică pe care le-o facem noi.


Ajungem la concertul de la Ateneu din 1 noiembrie. La ce să se aștepte publicul care va fi prezent la acest eveniment?

Am alcătuit un program rememorând repertoriul Corului Preludiu peste ani și, cred eu, selecționând câteva dintre lucrările reprezentative pe care noi le-am cântat. Cred că le putem oferi spectatorilor de la Ateneu la concertul acesta aniversar o mostră a continuității și a seriozității cu care s-a muncit de-a lungul anilor la Corul Preludiu. Și, de asemenea, cred că cei care au mai fost pe la concertele Corului Preludiu își vor aduce aminte cu plăcere de evoluția în timp a Corului de cameră Preludiu.


Așadar, încă un eveniment plin de emoție artistică marca Voicu Enăchescu și Corul Preludiu. Vă doresc dumneavoastră și colegilor dumneavoastră să oferiți celor ce vă ascultă și de acum înainte pentru mulți ani cât mai multe astfel de momente. Vă mulțumesc!

Interviu realizat de Gabriel Marica