Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ioan Dragoș Dimitriu, organizatorul Transylvanian Piano Competition

Publicat: marți, 11 Iulie 2017 , ora 13.00
Domnule Ioan Dragoș Dimitriu, ce v-a determinat să înființați un concurs pentru pian, la Brașov, cu o deschidere internațională?

Ne-am dorit să renască centrul muzical de la Brașov, pentru că în ultimii 25 de ani nu a existat un concurs de pian, iar în al doilea rând să-i susținem pe tinerii artiști și să le creem anumite canale și să pătrundă pe piața muzicală internațională. Am încheiat contracte de parteneriat cu fundația Alink Algerich care este cea mai mare platformă de promovare a concursurilor de pian, dar și cu alte platforme din America.


La câte categorii se desfășoară concursul?

Sunt următoarele categorii: A între 7 -11 ani, B între 12-15 ani, C între 16-18 ani și D " Young artist" între 19-28 ani. Există câte trei premii pentru fiecare categorie de vârstă. Pentru primele trei categorii am hotârât ca fiecare să prezinte un program la libera alegere. Pentru categoria D, am decis să fie două etape, una în care să fie interpretat un preludiu și o fugă de Johann Sebastian Bach, o lucrare clasică și una romantică iar în cea de a doua să fie un program la libera alegere cu lucrări din perioada romantică sau din perioada modernă dar care să nu depășească 45 de minute.


În ce date vor avea loc galele?

Vom organiza două gale, una în data de 14 iulie, pentru categoriile A, B și C și și va mai fi o gală mare în data de 16 iulie în care se vor prezenta sponsorii și partenerii noștri care vor avea posibilitatea să înmâneze un premiu. Vom avea și un premiu special "Dinu Lipatti", oferit de doamna Corina Ibănescu pentru cea mai bună interpretare a unei piese de Bach la categoria B.


Câți concurenți sunt înscriși și din ce țări?

Am fost surprinși de un succes la care nu ne așteptam. Avem 57 de concurenți, în 16 țări, din România, Bulgaria, Ucraina, Ungaria, Moldova, Lituania, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud, Spania, Franța, Turkmenista, Germania, Elveția, Turcia și Italia.


Ce reprezintă pentru dumneavoastră colaborarea cu Radio România Muzical?

În primul rând, țin să vă mulțumesc că v-ați alăturat nouă ca parteneri fiind cel mai important pentru muzică și pentru cultură din România, înseamnă foarte mult pentru noi. Radio România Muzical o să confere și premiul care constă în înregistrare în studiourile dumneavoastră, ceea ce pentru concurenți este un mare ajutor, pentru că în ziua de astăzi trebuie să se prezinte peste tot, nu numai cu un CD, ci și cu o înregistrare profesionistă. De asemenea vom transmite live, în data de 16 iulie, etapa a II-a, categorie D, Young Artists, pe care, Radio România Muzical s-a oferit s-o preia pe site.


Ce gânduri transmiteți publicului și tinerilor muzicieni?

Invit publicul să vină și să asculte cu atenție tinerii artiști care se află la început de drum, să se bucure de muzica clasică iar concurenților le transmit că prin acest concurs noi, organizatorii, dorim să promovăm corectitudinea și profesionalismul.


Interviu realizat de Octavia Galescu