Arhivă : Interviuri Înapoi

Ecouri ale Festivalului 'Tinere Talente' de la Râmnicu Vâlcea

Publicat: miercuri, 24 Mai 2017 , ora 14.26

Interviu cu violonista Meda Stanciu, solistă a Filarmonicii "Ion Dumitrescu" și Director Interimar al Festivalului


Stimată doamnă Meda Stanciu, iată că Festivalul "Tinere Talente" de la Râmnicu Vâlcea a ajuns la cea de-a 38-a ediție. Sunt patru concerte de mare ținută, grupate în trei zile, din 20 până în 23 mai 2017. Cum ați caracteriza fiecare zi a Festivalului?

Am început cu recitalul elevilor Liceului de Arte "Victor Giuleanu" apoi de la ora 19.00 d-na prof. Mihaela Tomescu, președinta Fundației "Remember Enescu" ne-a oferit o extraordinară, pot să spun formidabilă seară, cu niste tineri deosebiți. În a doua zi avem trei concerte cu orchestra pentru violoncel, pian și vioară iar în ultima zi, la fel trei concerte.


Aș dori o privire generală asupra Festivalului "Tinere Talente" de la Râmnicu Vâlcea..

Festivalul nostru este un eveniment de importanță internațională dedicat tinerelor valori muzicale. Timp de 37 de ani s-a desfășurat în orașul nostru, devenind o rampă de lansare pentru tinerii muzicieni dar și un reper valoric pentru melomani, artiști, presă și critica de specialitate. Am creat o istorie a muzicii clasice și contemporane, și cu sprijinul Primăriei Râmnicu Vâlcea, am reușit să continuăm tradiția organizării acestui eveniment de anvergură în care ne sunt parteneri Filarmonica "Ion Dumitrescu", Radio România Muzical, dar și posturile de televiziune locale.


Ce noutăți aduce publicului această ediție?

Festivalul promovează atât muzica universală cât și cea românească autentică și stimulează în primul rând, valorile interpretative în vederea plasării lor în elita muzicii universale. Astfel Festivalul propune râmnicenilor, nu doar trei zile de muzică de calitate dar și prezența pe scena locală a unor adevărate talente în afirmare. Anul acesta se va atinge o arie largă a celor mai importante centre de formare profesională de pe teritoriul României realizând în același timp o selecție a tinerilor din Brașov, Brăila, București, Galați, Oradea, Suceava, Vâlcea, de la Universitatea Națională de Muzică din București, Academia de Muzică din Cluj-Napoca și din alte centre culturale ale țării, precum și reprezentanți ai spațiului muzical european, cum ar fi Olanda și Spania.


Cum alcătuiți programele concertelor? Propuneți d-voastră lucrări interpreților sau aleg ei?

De obicei aleg ei, vin cu un program deja studiat și prezentat la diverse concursuri naționale și internaționale, iar noi selectăm cei mai buni copii, cei mai profesioniști în adevăratul sens al cuvântului.


Ce impact are Festivalul asupra ascultătorilor din Râmnicu Vâlcea? Ce ecouri ați primit din partea melomanillor orașului?

Deja melomanii mi-au spus că în fiecare an, Festivalul urcă la nivel calitativ, senzația generală este că vin tineri tot mai bine pregătiți și se apreciază faptul că se continuă șirul interpretilor de valoare care au cântat pe scena Filarmonicii "Ion Dumitrescu".

Au fost nume mari pe scena noastră si continuăm această tradiție…


Interviu realizat de Laura Ana Mânzat