Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ioana Rațiu Răileanu, fiica maestrului George Georgescu

Publicat: joi, 18 Mai 2017 , ora 11.43
Organizat de Liceul de Arte "George Georgescu", având susținerea Consiliului Județean Tulcea, a Primăriei Municipiului Tulcea și cu sprijinul unor investitori locali, Concursul Internațional de Interpretare Muzicală "George Georgescu" are loc în perioada 18-21 mai. Și în acest an, Marele Premiu în valoare de 1000 Euro este acordat de doamna Ioana Rațiu Răileanu, fiica maestrului George Georgescu.


Doamnă Ioana Rațiu Răileanu, suntem înaintea unei ediții importante a Concursului "George Georgescu" de la Tulcea. Se sărbătoresc pe de-o parte 25 de ediții, iar pe de altă parte se împlinesc în acest an 130 de ani de la nașterea maestrului George Georgescu. Ce înseamnă din punct de vedere al organizării, al programului competiției, acest an?

Acest concurs a devenit un reper de calitate, exigență și profesionalism. Acești 25 de ani trebuie să fie marcați printr-un eveniment special pe care Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Județean Tulcea și Asociația "George Georgescu" au hotărât să-l sărbătorească printr-un concert extraordinar - vineri, 19 mai - care se va ține la Muzeul de Artă de la Tulcea; Marin Cazacu cu Violoncelissimo, într-o regie cu totul specială. Concertul se numește "De la clasic la divertisment", pentru că nu toată lumea este obișnuită cu muzica clasică, violoncelul fiind și instrumentul tatălui meu, înainte să fie dirijor. Programul va cuprinde Șostakovici, Piazzolla, dar și muzică de Constantin Dimitrescu - Dansurile țărănești -, o reinterpretare a muzicii clasice, de exemplu "A la turca" lui Mozart în ritm de jazz și așa mai departe. Ce este important este să fie viu, dinamic, să antreneze pe toată lumea și la sfârșitul acestui concert toate personalitățile orașului care sunt invitate de domnul primar al orașului Tulcea să plece cu inima ușoară și plină de muzică frumoasă.

Acest Concurs Internațional de Interpretare "George Georgescu" de la Tulcea a fost inițiat acum 25 de ani de către Liceul de artă "George Georgescu" și organizat, bineînțeles, cu susținerea Consiliului Județean Tulcea, Primăriei și cu sprijinul unor investitori locali. Mama mea, Tutu Georgescu, a aflat de acest concurs numai în anii 2000 și de atunci noi am fost absolut seduși de acest eveniment, în special pentru că este un eveniment de excelență și care ajută împlinirea unui ideal: ca toți copiii, indiferent din ce mediu social vin sau oraș, să aibă posibilitatea egală de a-și dovedi talentele și de a avea o șansă, pentru că toată lumea are nevoie într-un anumit moment de o șansă pentru a arăta ce poate și, prin aceasta, să poată avansa în cariera sa.

Concursul are un juriu din profesori universitari din toată România și concurenți - copii de la 7 la 18 ani. Anul acesta sunt înscriși 261 de participanți, la toate instrumentele, canto și muzică de cameră. În plus, vin copii de la Școala de muzică din Izmail, din Ukraina și din Chișinău, Republica Moldova - 20 de participanți. Copiii sunt din 19 orașe din România și juriul este prezidat - ca și anul trecut- de maestrul Marin Cazacu. Din componența comisiei fac parte profesori cunoscuți, ca, Monica Noveanu de la Cluj și Cristina Popescu Stănești din București; la vioară sunt Valeriu Maior de la Cluj și Ioana Croitoru de la București; la instrumentele de suflat - prof.univ.dr. Florenel Ionoaia și Doru Albu. Iar la muzica de cameră - Vasile Țugui și Vasile Ganțolea. Sunt enorm de mulți concurenți la pian - 81, la vioară - 46, canto - 35, chitară - 32 ș.a.m.d.

Acest concurs se petrece într-o atmosferă de excepție și sub steagul excelenței.

Interviu realizat de Monica Isăcescu