Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Luiza Borac

Publicat: vineri, 21 Aprilie 2017 , ora 9.25
Pianista Luiza Borac a evoluat în 20 aprilie în compania Orchestrei Filarmonicii "George Enescu". Cu prilejul concertului de la Ateneul Român, a lansat albumul "Inspirations & Dreams" apărut la Casa Hänssler. Discul cuprinde lucrări de George Enescu imprimate în premieră - "Vierstimmige Fuge", Vals și "Flori de garoafă", dar și piese de Maurice Ravel, Claude Debbusy, Marcel Mihalovici și Robert Schumann.


Luiza Borac, vă aflați din nou la București, vă aflați din nou pe scena Ateneului. Cum este acest sentiment?

Ca de obicei, o mare emoție, o mare bucurie, iar în această seară, o emoție specială, deoarece, atât programului concertului, este vorba de Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Johannes Brahms, cât și evenimentul de după concert, lansarea noului meu album, dublu disc, Inspirație și visuri, aceste două evenimente au o legătură foarte strânsă cu marele compozitor George Enescu.


Văd că pe acest disc aduceți câteva surprize publicului, mai ales câteva prime înregistrări ale anumitor lucrări. Despre ce e vorba? Ce lucruri speciale conține?

Am încercat să adun pe acest disc, lucrări de compozitori care au fost aproape de Enescu, în prietenie și în inspirație, cum sunt Debussy, Ravel și Marcel Mihalovici, foare important. Un compozitor pe care Enescu l-a încurajat să meargă la Paris unde s-a putut afirma ca și compozitor, dar și lucrări de George Enescu în premieră mondială. Este vorba de Fugă la patru voci, o lucrare scrisă în timpul studiilor. Este vorba de două valsuri, compouse la vârsta de cinci ani pe care le evocă în ultimul său interviu cu Radio France, cu mare nostalgie. În încheierea acestui disc, concertul de Robert Schumann, alături de orchestra Națională Radio și de dirijorul Horia Andreescu.


Ce faceți imediat după concertul de la București? Ce alte proiecte aveți?

Câteva zile mai târziu voi fi prezentă la festivalul Erbacher, în ??????, unde voi interpreta Concertul nr. 5, Imperialul de Beethoven, alături de un dirijor german, care este cunoscut publicului român, Gerd Schaller. Așa că, două concerte frumoase în următoarele zile și în mod special, seara de astăzi și seara de mâine, seri profund romantice și pline de semnificație și legături strânse cu George Enescu, în Filarmonica George Enescu.


Interviu realizat de Radu Mihalache