Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Un eveniment unic în România' - declară Cristi Moraru, directorul 'Jazz in Church Festival'

Publicat: miercuri, 29 Martie 2017 , ora 13.56

Domnule Cristi Moraru, sunteți co-fondator și director jazz.ro, o platformă ce are ca scop promovarea jazz-ului internațional în România, dar și sprijinirea artiștilor noștri în proiectele lor. În colaborare cu Biserica Luterană din București ați înființat un festival de mare succes. Cred că se desfășoară cu casa închisă și în acest an, în această a V-a ediție. Spuneți-mi prin ce se individualizează "Jazz in Church" prin comparație cu alte festivaluri de profil? Și cum se anunță această a V-a ediție?

Jazz in Church Festival este un festival unic în România. După cunoștințele mele, cred că este unic și în Europa; nu știu să mai existe un festival de genul acesta. Există concerte în biserică, dar un festival dedicat jazz-ului în biserică nu știu să fie. Jazz-ul este un tip de muzică ce se pliază perfect pe spațiile neconvenționale. În 2012, mi-a venit ideea să facem un festival de jazz în biserică, după ce avusesem un concert de mare succes în Biserica Anglicană. Am ajuns, de data aceasta, la Biserica Luterană, unde am găsit niște parteneri extraordinari care mă sprijină absolut necondiționat de cinci ani și în 2013 a apărut prima ediție a "Jazz in Church Festival".

Ca particularități, în primul rând pe lângă artiștii de primă mărime pe care-i invităm, evident - spațiul sacru este extrem de ofertant - o dată pentru o acustică excelentă, iar în al doilea rând pentru ambianța creată de arhitectura bisericii. Nu în ultimul rând, și publicul este extraordinar. Primim în fiecare an felicitări de la muzicienii invitați pentru calitatea publicului pe care-l găsesc în București.


Programul este cu totul spectaculos și în acest an. Vă prezentați cu un line-up de referință - ceea ce este mai bun acum în jazz-ul francez, italian, olandez, elvețian, de asemenea, din Statele Unite ale Americii, Germania și, desigur, din România. Cum ați realizat această selecție?

Selecția pe care o realizăm în fiecare an ține foarte mult cont de spațiul în care desfășurăm acest festival. Până anul trecut, ne orientam doar către muzicieni europeni. De la ediția de anul trecut, am început să invităm și muzicieni din Statele Unite. Anul acesta, avem invitați doi muzicieni americani care au marcat jazz-ul în ultimele decenii, Chico Freeman și Ralph Towner - două personalități imense ale jazz-ului. Iar alături de ei vor performa artiști de primă mărime ai jazz-ului european, ca Bojan Z, Julien Lourau, Franco Ambrosetti, Dado Moroni, Michele Rabbia sau foarte tinerii, dar extraordinar de buni muzicieni: Rusconi, Preisig sau Guidi.

În fiecare ediție oferim un concert tinerilor muzicieni români, în care le oferim șansa să apară pe un line-up de primă mărime și să cânte în fața unui public cunoscător. Există și două concerte speciale. Primul… ne bucurăm că sărbătorim împreună cu Biserica Luterană, 500 de ani de la Reforma lui Luther. Miercuri 29 martie, va fi un concert oferit de Ambasada Germaniei, cu Sarah Kaiser Band, la care intrarea este liberă. Al doilea concert special - este a doua ediție la care am introdus acest tip de concert, "Jazz for Kids". Atunci când am înființat Asociația Jazz.ro, una din priorități era să putem să lansăm în România concerte educative, dedicate copiilor. Am făcut lucrul acesta în 2013, l-am continuat la diverse festivaluri. Anul trecut l-am introdus în festivalul nostru. Succesul, efectiv, ne-a uluit pentru că nu ne așteptam să fie o cerere atât de mare și a trebuit să mai programăm imediat după primul concert un al doilea concert. La fel am făcut și anul acesta. Sâmbătă 1 aprilie, sunt două concerte - primul de la ora 11.00, al doilea de la ora 12.00 - "Jazz for kids", amândouă sunt de multă vreme sold-out, așa cum ne așteptam. Sunt foarte interesante pentru că sunt concerte interactive (copiii fac parte din acest spectacol) sub formă de ghicitori, sub formă de cântece pe care ei le fredonează și muzicienii improvizează. La sfârșit, copiii sunt invitați să se joace și să cunoască, să vadă mai bine instrumentele pe care performează artiștii invitați.


Ce provocări implică organizarea unui asemenea festival?

Foarte multe provocări. Este o muncă de un an. Noi suntem independenți, muncim pe multe fronturi, inclusiv găsirea de finanțări, definitivarea line-up-ului și organizarea în sine în ultimele luni. Bucuria mea este că lucrez cu aceeași echipă de la prima ediție, suntem neschimbați, toți mi-au devenit foarte buni prieteni, sunt foarte buni profesioniști și cu atât mai admirabil este că toți sunt voluntari, mare parte din ei foarte tineri.


La final, spuneți-ne câteva cuvinte despre atmosfera din festival. Ce înseamnă întâlnirea cu acești artiști absolut impresionanți?

Întotdeauna politica noastră a fost să-i invităm cu o zi mai devreme față de ziua concertului, pentru a sta cât mai mult timp cu ei, de a ne bucura de prezența lor în România, de a le arăta o parte a Bucureștiului care nouă ne este foarte dragă și, cu mulți, de a stabili prietenii.

Interviu realizat de Marina Nedelcu