Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Mini-festival Enescu la Montreal - Interviu cu pianista Ruxandra Oancea

Publicat: vineri, 3 Februarie 2017 , ora 11.46

 

 

La început de februarie în Montreal se va desfășura un mini-festival Enescu, găzduit de Universitatea McGill. Programul complet poate fi găsit pe: http://www.mcgill.ca/music/channels/event/festival-george-enescu-universal-musician-261705

Detalii despre eveniment ne-a oferit pianista Ruxandra Oancea, unul dintre inițiatorii acestuia.


Doamnă Ruxandra Oancea, între 3 și 5 februarie se va desfășura la Montreal un mini-festival dedicat compozitorului George Enescu. Cum a apărut ideea acestui eveniment?

Ideea acestui eveniment a apărut cu mulți ani în urmă, de fapt. Abia acum a putut fi pusă în practică. Eu l-am întâlnit pe Ilya Poletaev acum câțiva ani, dar el deja fusese în România, deja era laureat al Concursului George Enescu. Eu, la rândul meu, când am ajuns în Canada, în 2008, am simțit că trebuie să promovez muzica românească. Și apoi ne-am întâlnit mai târziu, în 2011, și mi-a spus la un moment dat că ar vrea să realizeze un festival de acest gen. Anul trecut am pus pe o hârtie un program și a fost acceptat de către Universitatea McGill. Așadar, este pentru prima oară în Canada când există acest mini-festival dedicat lui George Enescu. Un rol important în demararea acestui eveniment l-a avut și violonistul Axel Strauss, laureat al concursului Enescu, care a înregistrat împreună cu Ilya intergrala lucrărilor pentru pian și vioară la Casa de discuri Naxos.


În cadrul festivalului vor fi interpretate atât lucrări de Enescu, dar și ale contemporanilor săi, ale prietenilor, ale muzicienilor pe care el i-a influențat.

Exact. Este vorba despre patru concerte. Ne-am gândit că muzica va fi mai bine asimilată, căci noi vrem să ne adresăm nu numai comunității românești, care-i foarte numeroasă în Montreal, dar și publicului canadian, care am văzut pe parcursul timpului că este dornic să afle mai multe despre această muzică și am pus-o într-un concept de patru concerte tematice, astfel încât în program să apară și prieteni de-ai lui Enescu, de exemplu Ravel, Lipatti, Bartok. De asemenea, el a fost elevul lui Faure - Faure, de asemenea, apare în program. A cântat sub bagheta lui Brahms - și el apare în program. Vom cânta și un aranjament la 4 mâini a Rapsodiei enesciene, aranjament realizat de Marius Sireteanu. Așadar, profesori de la McGill, cât și compozitori mai tineri vor apărea pe scenă alături și asta mi se pare foarte mult în spiritul lui Enescu, care voia să promoveze tinerii și voia să promoveze compozitorii tineri. Am invitat un compozitor din Statele Unite - Michael Djupstrom - care este foarte influențat de altfel de muzica lui Enescu și va prezenta o piesă de-a sa în primul concert.

 

Interviu realizat de Radu Mihalache