Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Angela Drăghicescu

Publicat: joi, 19 Ianuarie 2017 , ora 14.06
În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale, Institutul Cultural Român de la Paris prezintă în 19 ianuarie 2017, un nou eveniment muzical: concertul de debut al turneului francez "Musique roumaine à travers les siècle", dedicat promovării în Franța a compozitorilor români, susținut de pianista Angela Drăghicescu și de violonistul francez Virgil Boutellis-Taft. Evenimentul se va desfășura la Sala Bizantină a Palatului Béhague și va marca totodată și centenarul Dinu Lipatti. Într-un interviu, Angela Drăghicescu a precizat:

Ce ați pregătit publicului?

Mă bucur foarte mult să fiu alături de dumneavoastră, prezentând acest recital, care include lucrări ale lui Enescu, Sonata a III-a în stil popular românesc , Danse macabre de Saint Saens, Dansurile românești de Bartok și bineînțeles, premiera sonatinei pentru vioară și pian a lui Dinu Lipatti. Acest recital se va ține la Palatul Béhague, în cadrul ambasadei române, un proiect făcut de Institutul Cultural Român de la Paris.


Este un recital cu dublă însemnătate , care stă și sub semnul centenarului nașterii lui Dinu Lipatti.

Acest centenar pentru mine am considerat că este o ocazie deosebită pentru a fi prezentat în toate fațetele genului său, de pianist, de compozitor și profesor. Domeniul compoziției a fost foarte drag tânărului pianist, el construind și o permanentă preocupare pe tot parcursul vieții acestui aspect. La acest domeniu a contribuit și el la consacrarea lui, obținând un premiu pentru această lucrare în 1933 la concursul de compoziție George Enescu, la frageda vârstă de 16 ani. Este o lucrare superbă, care este compusă în stil neoclasic, cu elemente folclorice românești, care prevalează, sublimă în mesajul ei de simplitate și nostalgie.

Vorbiți-ne și despre partenerul dumneavoastră de scenă, din câte am auzit, un violonist excepțional.

Da. Domnul Virgil Boutellis-Taft este un violonist excepțional într-adevăr, de renume internațional, este din Paris. Dar, de asemenea este și el tot din Statele Unite, pe care l-am cunoscut în urmă cu cinci ani în Seattle , Statele Unite și care m-a abordat în urma unui concert de strâgere de fonduri pentru niște societăți culturale din Statele Unite. Este un om deosebit și un violonist care simte, deși nu este român, dar simte și interpretează extraordinar acest limbaj atât de deosebit al folclorului românesc și al compozitorilor români.


După acest recital, ce proiecte mai aveți în agendă?

Cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Bruxelles, vom merge de la Paris la Espace Engore, această sală de concert minunată unde vom interpreta același recital, după care urmează un alt recital deosebit la Londra, împreună cu marele violonist român, Alexandru Tomescu. Acest recital de la Londra conține alte lucrări față de cele prezentate anterior, dar bineînțeles, nelipsita Sonatină care va fi în premieră londoneză.


Interviu de Jeanine Costache