Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Începe o nouă ediție a Festivalului Mozart

Publicat: luni, 5 Decembrie 2016 , ora 15.46
În anul în care a împlinit 25 de ani, Societatea Română Mozart, împreună cu partenerii săi tradiționali Filarmonica "Transilvania" și Academia de Muzică "Gheorghe Dima", pregătește publicului un nou proiect - cea de a 26-a ediție a Festivalului Mozart. Despre ediția din acest am aflat detalii de la Adriana Bera, președinte al Societății Române Mozart:


Cel de-al XXVI-lea Festival Mozart are formatul tradițional, durează o săptămână - până în 16 decembrie - și cuprinde două concerte simfonice susținute de Orchestra Filarmonicii Transilvania, trei recitaluri sau concerte camerale mai bine zis, un concurs de interpretare, care este dedicat anul acesta trio-urilor cu pian și care va avea loc sâmbătă și duminică (10 și 11 decembrie), o gală de operă cu arii și scene din opere de Mozart susținută de soliști ai celor două opere clujene - Opera Maghiară și Opera Națională Română.

În legătură cu artiștii care vor apărea pe scenele festivalului, pot să vă spun că e vorba de tineri artiști care vor performa alături artiști consacrați. Astfel, concertul de deschidere va fi dirijat de tânărul Noam Zur din Israel și o va avea ca solistă pe pianista Dana Borșan. Apoi, luni, în 12 decembrie, va avea loc un concert al membrilor Cvartetului Arcadia - ei, anul acesta, vor apărea în formulă de trio de coarde. Marți, 13 decembrie, are loc un recital de pian susținut tot de Dana Borșan și care se numește "Clasic pur". Iar miercuri va avea loc un concert cameral susținut de ansamblul Diletto musicale condus de violonista Melinda Beres, concert care va avea solistă pe Aurelia Vișovan, care va cânta pe un instrument istoric, un fortepiano de la 1825, un instrument autentic recondiționat la Viena. Concertul de închidere, din 16 decembrie, susținut de Filarmonica Transilvania, în va avea ca dirijor pe tânărul rus Valentin Uryupin și ca soliști pe violonista Alissa Margulis din Germania și pe violistul Răzvan Popovici.

Încă un cuvânt despre o tânără dirijoare care va conduce gala de operă din data de 15 decembrie; este vorba de Elizabeth Askren, care are dublă cetățenie - americană și franceză - și care este doctorandă la Academia de Muzică din Cluj.

Deci, concerte foarte interesante, artiști deosebiți!

De asemenea, în timpul festivalului vor avea loc cursuri de măiestrie susținute de violoncelista Diana Ligeti de la Conservatorul Național din Paris - ea va fi și președinta juriului - și de pianistul și dirijorul Vlad Iftinca de la Opera Metropolitan din New York.


Cui sunt adresate aceste cursuri de măiestrie?

Tinerilor studenți și absolvenți ai conservatoarelor și academiilor de muzică. Diana Ligeti va susține în 9 decembrie un curs de violoncel și în 12 decembrie un curs de muzică de cameră. Iar Vlad Iftinca va lucra atât cu cântăreți, cât și cu pianiști - este și un curs de acompaniament de lied și operă -, va face și cursurile de clasă de operă în perioada aceasta și va lucra și individual cu duo-uri. Cursurile sunt gratuite.

Bineînțeles, așteptăm cât mai mulți auditori. De obicei, festivalul se desfășoară cu săli pline și cu un public tânăr, ceea ce place foarte mult artiștilor invitați.

Aș dori să mai spun câteva cuvinte despre instituțiile organizatoare. Ele sunt Societatea Română Mozart, bineînțeles, Filarmonica Transilvania, Academia de Muzică "Gheorghe Dima" și Opera Maghiară din Cluj.

Așteptăm cât mai multă lume la aceste concerte!

Interviu realizat de Lucian Haralambie