Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Părintele George Jambore, inspector în cadrul Sectorului Teologic Educațional al Administrației Patriarhale

Publicat: joi, 27 Octombrie 2016 , ora 14.03
Joi 27 octombrie 2016, la Palatul Patriarhiei, in Aula Magna 'Teoctist Patriarhul' are loc etapa națională a Festivalului-Concurs de Muzică Bisericească 'Lăudați pe Domnul', ediția a IX-a


Părinte George Jambore, la Palatul Patriarhiei, are loc un eveniment cu totul special, care îmbină credința în Dumnezeu cu muzica, festivalul-concurs de muzică bisericească "Lăudați pe Domnul", ediția a IX-a, etapa națională. Cum au fost selecționate ansamblurile corale care au ajuns în această etapă finală și care sunt aceste ansambluri?

Acest festival are două secțiuni: secțiunea A, interpretare și secțiunea B, compoziție. A fost organizată până acum etapa mitropolitană, deci o etapă de preselecție. Corurile participante sunt coruri universitare. S-au calificat pentru etapa finală, corul bărbătesc "Imnodia" al Universității din București apoi din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Corul Bărbătesc Universitar "Mitropolitul Iosif Naniescu" al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Din Mitropolia Ardealului, Corul de Cameră "Psalmodia Varadiensis" al Universității Oradea, din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, Corul de Cameră al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, din Mitropolia Olteniei, Corul Bărbătesc al Universității din Craiova și din Mitropolia Banatului, Corul Bărbătesc al Universității "Aurel Vlaicu" din Arad.


Ce trebuie să interpreteze fiecare cor?

Trei piese muzicale la alegere. O piesă religioasă ortodoxă din repertoriul românesc, o piesă religioasă din repertoriul internațional și o piesă românească de inspirație folclorică. Totodată, corurile finaliste dau răspunsurile la biserici, la mânăstiri in București, în timpul Sfintei Liturghii, în ziua de 27 octombrie, cu ocazia Prăznuirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor.


Va fi interpretată și piesa câștigătoare la secțiunea de compoziție?

În data de 6 octombrie, membrii juriului și, si îi pot aminti, domnul Constantin Arvinte - compozitor, doamna conf.univ.dr. Diana Vodă și domnul lector univ.dr. Florian Costea de la Universitatea Națională de Muzică din București, au evaluat lucrările a opt compozitori din țară. Patru dintre aceștia vor fi premiați la spectacolul-concurs din 27 octombrie, de la Palatul Patriarhiei, de la ora 18.00. Este vorba de domnul Marcu Șerban de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, care a obținut locul I, apoi de părintele arhidiacon Ștefan Constantin Răzvan, de la Seminarul Teologic Ortodox din București, care a obținut locul al II-lea. Premiul al III-lea a fost obținut de domnul Alexandru Ștefan Murariu, de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. O mențiune a fost obținută de domnul Horațiu Alexandrescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanța. Scopul evenimentului este să contribuie la aprofundarea cunoașterii dumnezeiești, la cultivarea comuniunii între tineri. Susținem interpretarea autentică a muzicii bisericești, și încercăm să promovăm formațiile de muzică bisericească valoroase. Membrii juriului la secțiunea A - interpretare sunt: domnul conf.univ.dr. Valentin Gruescu, de la Universitatea Națională de Muzică din București, domnul profesor Vasile Negură, dirijorul Coralei "Fantasia" din Vaslui, domnul profesor Iosif Fitz, dirijorul Corului "Apullum" din Alba Iulia, părintele profesor, Vasile Stanciu, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, doamna Manuela Enache, dirijorul Coralei Academica a Filarmonicii "Oltenia" din Craiova și domnul prof.univ. Sabin Păutza.


Interviu realizat de Laura Ana Mânzat