Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Horia Andreescu își sărbătorește cei 70 de ani de viață, la Ateneu

Publicat: marți, 18 Octombrie 2016 , ora 14.51

Cu respectatul muzician, una dintre figurile de referință ale dirijatului de la noi, am stat de vorbă, în direct în "Perpetuum mobile", emisiune care l-a avut ca "Invitat al săptămânii" luni, 17 octombrie 2016

Joi și vineri, în 20 și 21 octombrie 2016, la Ateneul Român - două concerte extraordinare dedicate dirijorului Horia Andreescu, cel care marți, 18 octombrie, împlinește vârsta de 70 de ani. Maestre, bună seara și La mulți ani! cu anticipație pentru această sărbătoare. Ultima dată stăteam de vorbă se întâmpla înaintea Galei Concursului Internațional "George Enescu", a galei ce deschidea competiția. Vorbeați atunci între altele despre tineri, despre necesitatea unei secțiuni de dirijat în cadrul concursului... De această dată, iată, vorbim despre un eveniment cu totul și cu totul special. Ce semnificație îi acordați?

Programul conține două coordonate principale, importante ale demersului meu de-a lungul anilor. Este vorba de creația lui Enescu…


Creație simfonică pe care ați înregistrat-o integral.

Da, cu Orchestra Națională Radio… și care compact-discuri au circulat în toată lumea. Acesta a fost un lucru bun și pentru Radio și pentru Enescu și pentru noi toți; pentru că, după integrala lui Lawrence Foster cu Filarmonica din Monte Carlo, au urmat integralele făcute de mine la Radio și, aproape în paralel, și de Cristian Mandeal cu Filarmonica. Ambele au beneficiat - acest lucru e important - de o distribuție internațională, de firme străine care au făcut ca cel puțin discurile cu acest Enescu înregistrat de Orchestra Națională Radio să fie pe toate cele cinci continente și cu cronici peste tot…


Și sunt în continuare disponibile, bănuiesc.

Da, și circulă unele și pe internet, pe youtube. Este un lucru important, un compozitor pe care străinii încep să-l descopere cu mare surpriză, bucurie, plăcere și interes. Cred că între festivalurile Enescu, George Enescu - festival ce a căpătat consistență și a reușit să impună Enescu în repertoriul marilor interpreți… adică nu mai impune… deja există un mare interes pentru creația enesciană și pentru cea simfonică, cea vocal-simfonică… eu cred că noi, românii, încă mai avem de cântat, de programat între festivaluri creația enesciană, creația simfonică.

Suia a II-a, pentru mine, din punctul meu de vedere, este o bijuterie. Are o fantezie, o inspirație, culori extraordinare, are o delicatețe și o prospețime care o fac una dintre cele mai plăcute creații de ascultat și de cântat ale lui Enescu.

Ei bine, mulți din orchestră, tineri, nu au cântat-o până acum această suită. Așadar, aceasta este prima parte a programului.


… Componenta românească…

Iar Beethoven, iarăși, este o componentă importantă.


Beethoven, Simfonia a IX-a.

Am dirijat-o integral la Radio. Regretul meu este că nu am putut să fac înregistrarea integralei beethoveniene la Radio; a rămas Simfonia a VII-a, dar lucrurile merg înainte și îmi face plăcere de câte ori pot să programez o lucrare, o simfonie de Beethoven…


Însă o versiune a Simfoniei a VII-a dirijată de dumneavoastră este foarte familiară aici, în Perpetuum mobile, trebuie să vă spun.

Mă bucur de fiecare dată când mi se spune. Și, când aud la Radio România Muzical sau Cultural Simfonia a VII-a de Beethoven că se cântă, imediat sunt atent și după anumite elemente care o particularizează îmi dau seama dacă este Orchestra Radio cu mine sau e alt dirijor la pupitrul acelei muzici.

Așadar, programul meu sintetizează două din preocupările mele importante de-a lungul anilor.


Ați amintit ceva ce-ar rămâne de făcut - Simfonia a VII-a de Beethoven la Radio, ca înregistrare. La ce alte proiecte vă gândiți pentru viitorul apropiat și mediu, să zicem?

Săptămâna viitoare, ieșenii au un festival George Enescu și voi face un program integral Enescu acolo, inclusiv Suita aceasta a II-a. Urmează Sofia, Taiwan, iarăși la București și în țară niște concerte în care, atunci când pot, programez Enescu, programez Beethoven; programez nu numai Simfonia a V-a sau a VII-a - minunate sunt simfoniile I, a II-a, a IV-a, a VI-a. Grea - Eroica, minunată, extraordinară. Așadar, pe termen scurt, acestea sunt proiectele de care sunt legat; și mă interesează în continuare muzica contemporană.


Reamintim! Mâine, maestrul Horia Andreescu va răspunde la telefon pentru că, în mod sigur, vor fi foarte multe urări de la mulți ani. Îi vom spune și noi La mulți ani! în Arpeggio, după ora 10.00, pentru că este "Interpretul zilei" la Radio România Muzical. Mulțumim frumos, maestre! Reamintim! Joi și vineri nu ezitați să mergeți la Ateneul Român pentru aceste două concerte vocal-simfonice extraordinare sub semnul celor șapte decenii de viață pe care le aniversează maestrul Horia Andreescu!

Interviu realizat de Ștefan Costache