Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Stagiunea de marți seara' la cea de-a opta ediție - Interviu cu muzicologul Cristina Sârbu

Publicat: marți, 11 Octombrie 2016 , ora 15.03

Din 11 octombrie începe o nouă serie de concerte reunite sub titlul de Stagiunea de marți seara. Detalii am aflat de la muzicologul Cristina Sârbu:


Mă bucur să anunț cea de-a opta Stagiune de marți seara. De opt sezoane, în circa 40 de concerte pe stagiune, aducem în fiecare seară de marți în fața publicului nu numai interpreți interesanți - majoritatea lor aleasă dintre cei care studiază în străinătate, dar și dintre cei care au rămas în țară dar au deja realizări majore pe drumul către o carieră împlinită. De opt ani aducem în Sala Mică a Ateneului Român și muzica de cameră, care a ajuns să fie aici la ea acasă. Încercăm o revigorare a genului, care din varii motive a pierdut foarte mult public. Trebuie să spun că Sala Mică a Ateneului Român, cu cele 100 de locuri ale ei, este spațiul ideal în care cei care doresc să se apropie de partituri absolut minunate dar intimiste să vină și să se bucure de ele.

Fiecare stagiune este alcătuită cu grijă, pentru că interpreții nu-și oferă ei serviciile și programele, ei sunt invitați; adică, alcătuiesc stagiunea căutând pe cei mai interesanți și pe cei care au programele cele mai interesante. Această a opta stagiune are o dominantă specială. Așa s-a nimerit. Am mai multă muzică vocală decât în anii trecuți. Deosebit de interesante, cu siguranță, vor fi recitalurile pregătite de tenorul Vlad Alexandru Robu acompaniat la pian de Bogdan Marian Nicola - ambii muzicieni s-au format în Danemarca - cu un program dedicat lui Francesco Paolo Tosti, la împlinirea a 100 de ani a compozitorului mult prea puțin cunoscut la noi, dar cu siguranță cu un cuvânt de spus în istoria muzicii. O ofertă foarte interesantă a venit de la Cluj, de la soprana Iulia Merca și de la pianistul Lucian Gheju (Lucian Gheju a mai fost invitat în Stagiunea de marți seara). Cei doi își propun acum să realizeze o versiune proprie a ciclului de lieduri "Schwanengesang" de Franz Schubert - foarte interesant! Și tot în seria recitalurilor vocale se înscriu și programele alese de sopranele Mădălina Gabriela Bourceanu și Irina Ionescu - la pian Abel Corban; cea din urmă, cu un program foarte ambițios de arii de Mozart.

Mi-am făcut un obicei de a chema și rechema oaspeți pe scena Sălii Mici a Ateneului Român. Astfel, vor reveni aici, în Stagiunea de marți seara, pianiștii Cristian Sandrin de la Londra, Daniel Dascălu de la Viena, Ioan Dragoș Dimitriu de la Viena, Daria Tudor de la Berlin, violoniștii Georgeta Iordache din Germania, Aron Cavassi din Londra și din țară, dar nu mai puțin interesanți și frumoși - Mălina Ciobanu sau Cvartetul Virtuoso. Avem și două programe tematice; în muzica europeană sunt foarte căutate serile tematice. La noi văd că încă mai puțin. Vom încheia Integrala sonatelor pentru pian și vioară de Beethoven începută în iunie trecut în interpretarea unui veteran al instrumentului Peter Rosenberg din Germania și a unei tinere speranțe brașovene, pianistul Botond Szocs.

Vor apărea în această stagiune camerală 2016-2017 și nume noi: pianista Laura Chihaia de la Basel, Vato Iordania de la pian Georgia, dar studiază la Viena și Dimitri Malinean - Franța, violonistul Ștefan Aprodu și violoncelista Isabela Ghercu, pe care Radio România Muzical a făcut-o celebră. O cunoaștem toți datorită vouă!

Vorbeam de seri tematice… Foarte interesant! Aștept și eu cu nerăbdare să văd și să-i aud. Aurelia Vișovan și colegul ei din Turcia, Kan Ciamur, amândoi studenți la Viena - într-o seară tematică intitulată "Letre dansante, ETA Hoffmann - critic, compozitor și scriitor".

Tot pentru prima oară pe scena mică a Ateneului Român, un trio alcătuit din pianista Angela Drăghicescu din SUA, fagotistul Cristian Buciumaș și oboistul Costas Tiliakos din SUA. Vedeți că celor mai tineri și promițători muzicieni români li se alătură atunci când este cazul și muzicieni maturi din țară și din străinătate. Împreună, maeștri și discipoli, fac o echipă foarte bună.

Declarație preluată de Radu Mihalache