Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Răzvan Suma

Publicat: vineri, 22 Iulie 2016 , ora 12.18
În perioada 18 -26 iulie 2016, în Poiana Stampei se desfășoară cursurile de vară 'Muzica la altitudine'. Detalii despre acestea am aflat de la unul dintre profesorii invitați, violoncelistul Răzvan Suma.


Domnule Răzvan Suma, tocmai vă aflați în mijlocul cursurilor intitulate "Muzica la altitudine" - cea de-a patra ediție. Despre ce este vorba mai exact?

Este vorba de un masterclass la a patra ediție, pe care-l facem împreună cu organizatorul Cristina Istrate și violonistul Ștefan Horvath; subsemnatul, Răzvan Suma - profesor de violoncel și Ștefan Horvath - profesor de vioară. Avem de data asta 25 de cursanți din toată lumea, dar, bineînțeles, majoritatea din România - cursanți care au revenit, cursanți care vin pentru prima oară… Ne face mare plăcere să lucrăm cu ei și vedem rezultatele foarte bune ale acestei școli de vară.


Care este nivelul tinerilor muzicieni pe care îi aveți?

Eu cred că la masterclass-uri interesul tinerilor este foarte mare. De ce? Pentru că vin, deoarece există o taxă de participare, doar cei interesați. Pe lângă asta, ajung doar cei selectați, pentru că am avut mult mai multe cereri și, din păcate, n-am putut să-i acceptăm pe toți, pentru că n-am fi avut timp de lucru pentru toată lumea. Așa că au fost selectați și au rămas acești 25 - 12 la violoncel și restul la vioară.


Pe lângă cursurile efective de violoncel, respectiv vioară au loc și alte cursuri? Muzică de cameră sau altceva?

Conceptul acestui masterclass nu este ca de obicei, cu un concert de final în care vin cursanții cu piesa studiată acasă și ne arată nouă cât de bine cântă ei pe scenă în concertul final. Nu! Conceptul este de a primi o partitură de duo sau trio sau chiar cvartet înainte cu două zile de ultimul concert și îi punem și sub presiune puțin, dar ase descurcă foarte bine. Deja, în cele trei ediții precedente au avut rezultate foarte bune și cu ocazia asta fac și muzică de cameră și mai intră și-n acest șoc al scenei cu lucrări destul de fresh, destul de nepregătite. Pe lângă asta, ca o activitate extra a acestui curs de vioară și violoncel, anul acesta l-am avut ca invitat pe Tiberiu Soare, care a ținut o conferință foarte interesantă despre citire de partituri, analiză de partituri, comportament pe scenă, dezvoltare personală… s-a vorbit despre absolut tot, pentru că Tiberiu Soare este unul dintre cei mai complecși muzicieni pe care-i cunosc eu și de-asta l-am și invitat.

Acest tip de activitate nu se poate face decât în echipă și ajutoarele noastre sunt esențiale. În primul rând, din partea Radio România, care ne susține în acest sens, apoi Centrul județean pentru cultură din Bistrița Năsăud, primăria Poianei Stampei, care este localitatea în care avem acest masterclass. Ajutorul vine direct de la primarul Viluț Mezdrea, care este un om extraordinar, iubitor de cultură. Și trebuie spus că această comună, Poiana Stampei, a câștigat un concurs; este pe locul II în topul comunelor culturale din România. Bineînțeles, acest masterclass trebuie să aibă un organizator; acesta este Cristina Istrate, fără de care nu s-ar fi putut ajunge la acest nivel de patru ediții al acestui masterclass "Muzica la altitudine".

Interviu realizat de Radu Mihalache