Arhivă : Interviuri Înapoi

Ediția a IX-a a Masterclassului Bizantin Iași

Publicat: luni, 4 Iulie 2016 , ora 14.49
Asociația Culturală "Byzantion" și Universitatea de Arte "George Enescu" din Iași, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, organizează începând de luni, 4 iulie 2016, ediția a IX-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin. Ediția de anul acesta de la Iași va îmbina atmosfera de sărbătoare a unui festival prin serile dedicate concertelor, slujbelor și întâlnirilor interactive cu cea a unui atelier de lucru, prin diferite cursuri practice susținute, între alții, de Ansamblu Mare și Ansamblu Feminin, cursuri de intonație și intervalică, tehnică de canto și instrument. Adrian Sîrbu, directorul artistic al Masterclassului Bizantin Iași:


Timp de cinci zile, la Iași, vor avea loc cursuri practice și teoretice de interpretare a artei psaltice specifice cântului ortodox, dar aceste cursuri ce vor reprezenta atelierul de lucru de la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iași vor fi însoțite și de manifestări artistice. În primul rând să spunem că evenimentul este organizat de către Asociația Cultural Byzantion împreună cu Universitatea de Arte "George Enescu" din Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași și anul acesta are ca invitat special pe marele protopsalt Panagiotis Neochoritis, care a fost ales de curând de către Patriarhia ecumenică de Constantinopol ca locțiitor al arhontelui protopsalt. Acesta împreună cu echipa de muzicieni a domniei sale vor fi secondați de profesori susținători de cursuri și conferințe precum Maria Alexandru de la Universitatea "Aristotelis" din Salonic, Nicolae Gheorghiță de la Universitatea Națională de Muzică, Antonios Aetopoulos de la Corul Bizantin Grec din Atena, monahul Filoteu Bălan de la Mânăstirea Petru Vodă și echipa de paleografie a Universității "Aristotelis" din Salonic împreună cu membrii grupului Floralia din Iași. Toate aceste cursuri - care vor fi un adevărat maraton ce va începe zilnic la ora 9:00 și va dura până la ora 22:00 - vor fi secondate de slujbe de priveghere precum cea de diseară (4 iulie 2016) de la Biserica Sf. Sava, de lansări de carte precum cea de mâine (5 iulie 2016) din ansamblul mitropolitan muzeal de la subsolul Catedralei Mitropolitane. De asemenea, conferințe și în special concertul din finalul evenimentului, vineri - 8 iulie, ora 19:30, la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde în prezența Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, vor concerta Corul mare al participanților și Corul Academic Byzantion, Corul Mini Byzantion - o apariție nouă pe scena artistică ieșeană, un cor format din copilași și alături de ei invitați speciali precum Constantin Hurjui, Maxim Câmpeanu și Liviu Cruceru de la București.

Iată, așadar, un eveniment ce depășește cu mult granițele unui masterclass convențional. De altfel, noi îl privim ca un viitor festival de artă bizantină dar nu numai, în general de artă sacră și medievală.

Declarație preluată de Lucian Haralambie