Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Gală de operă dedicată sopranei Virginia Zeani la Sibiu - Interviu cu prof. Ioan Bojin, directorul general al Filarmonicii de Stat Sibiu

Publicat: joi, 30 Iunie 2016 , ora 14.45
Sâmbătă, 2 iulie, în Piața Mare a Sibiului, va avea loc concertul de închidere al celei de-a XIII-a ediții a festivalului "Zilele Muzicale Româno-Americane". De data aceasta, concertul final va îmbrăca straiele elegante ale unei gale de operă, dedicate reputatei soprane române de renume internațional, Virginia Zeani. Tiberiu Soare se va afla la pupitrul dirijoral, iar sub bagheta sa publicul îi va putea asculta pe muzicienii din Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu și din Corul Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca, alături de soliștii Silvia Micu, George Ionuț Vârban, Irina Ioana Baianț, Florina și Florin Mariș Hinsu și Călin Brătescu. În program figurează arii și coruri din opere de Mozart, Donizetti, Gounod, Verdi, Puccini, Bizet și Dvoűák. Mai multe detalii despre evenimentul final, dar și despre cum s-a derulat Festivalul de la Sibiu până acum am aflat de la directorul general al filarmonicii, prof. Ioan Bojin.


Începând cu data de 21 iunie, la Sibiu, se derulează cea de-a XIII-a ediție a festivalului "Zilele Muzicale Româno-Americane". Care au fost principalele momente de până acum și care sunt concluziile dumneavoastră astăzi, la numai un concert distanță față de finalul evenimentului?

Am avut o serie de cinci concerte. Primul dintre acestea, susținut de Cvartetul "Arrhythmia" și bandeonistul american Raul Jaurena. A urmat un concert de muzică clasică, muzică românească și muzică americană, George Gershwin, George Enescu, Dan Lăzărescu, Leonard Bernstein. O prezență inedită în festival a fost cea a Teodorei Enache alături de "Benny Rietveld Quintet", care au avut un concert extraordinar; urmat de un concert de tango simfonic, susținut de Analia Selis și Mariano Castro la pian. Aseară, un concert de jazz intitulat "Brassica soup" după titlul unui album recent editat de Mega Blues Band. Așadar, o paletă largă de evenimente muzicale, care au cuprins genuri total diferite. Sălile au fost pline, publicul a primit extrem de bine și de data aceasta toate aceste concerte. Vom încheia sâmbătă, cu o gală de operă care va avea loc în Piața Mare a Sibiului. Este un concert tradițional al orchestrei noastre în Piața Mare. De data aceasta, o gală de operă, un omagiu sopranei Virginia Zeani. Această gală reunește pe scenă orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, Corul Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca și pe soliștii Silvia Micu, George Ionuț Vârban, Irina Ioana Baianț, Călin Brătescu și Florina și Florin Mariș Hinsu - o generație de soliști în curs de afirmare.


Cum a luat naștere inițiativa omagierii sopranei Virginia Zeani?

Am primit această propunere de a organiza un concert omagiu distinsei soprane Virginia Zeani din partea Asociației Culturale "Pictor Octavian Smigelschi". Am răspuns imediat acestei inițiative, pentru că în obiectiv aveam oricum un concert dedicat muzicii de operă și această propunere s-a potrivit foarte bine cu conceptul nostru al concertului din Piața Mare.


Interviu realizat de Ana Diaconu