Arhivă : Interviuri Înapoi

Vibrate!festival, ediția a II-a - interviu cu Vlad Maistorovici, coordonatorul evenimentului

Publicat: marți, 14 Iunie 2016 , ora 13.31

În perioada 19 - 26 iunie 2016, la Brașov se desfășoară "Vibrate!festival", un eveniment coordonat de compozitorul și violonistul Vlad Maistorovici.


Domnule Vlad Maistorovici, care este tema acestei a doua ediții a Festivalului pe care îl organizați și cum se regăsește ea în economia programului?

Cea de-a doua ediție a Vibrate!festival se numește Air și, într-un fel, e o aluzie la aerul Brașovului literalmente și simbolic; adică ne lăsăm inspirați de natura care înconjoară acest oraș minunat și, în același timp, de aerul său arhitectural, de aerul său cultural.


Titlul general al festivalului, Vibrate, este inspirat din cuvintele lui George Enescu. Spunea marele nostru compozitor: "Ceea ce contează în artă este să vibrezi tu însuți și să-i faci pe ceilalți să vibreze." Acest titlu pe care l-ați ales definește o stare de spirit pe care încercați să o creați cu muzici cât se poate de diverse. Pe afiș am întâlnit lucrări de Messiaen, Kurtag, Dan Dediu, Freddie Mercury… o deschidere frumoasă către modernitate, către contemporaneitate adusă și de invitați foarte importanți. Pe cine putem asculta în acest an la Brașov, la Festivalul Vibrate?

Da, spuneți foarte bine. De obicei, George Enescu este citat într-o notă foarte serioasă, aproape sanctificată, dar cred că el când a spus acest lucru chiar s-a referit la o deschidere către muzicile de toate felurile și acesta e un lucru care mă inspiră pe mine și pe noi, ca echipă.

Așadar, anul acesta Mercury Quartet de la Londra va interpreta Cvartetul pentru sfârșitul timpului de Olivier Messiaen. Eu voi prezenta aranjamentele mele după Freddie Mercury pe care tocmai le-am propus și la Cardiff cu foarte mare succes. Vom relua o lucrare de Dan Dediu, care a fost scrisă special pentru Mercury Quartet cu ocazia Festivalului InnerSound de la București, din 2014. Francoise Green Piano Duo va aduce lucrări de Kurtag și de Bach în aranjamentul lui Kurtag, dar și aranjamente după Radiohead, Jonny Greenwood alături de Fantezia de Schubert și de lucrarea mea "Imago", pe care tocmai au prezentat-o la Londra la St.John Smith Square.

Practic, tot weekendul este plin de concerte de mare popularitate pentru că ne închipuim că foarte mulți din întreaga țară și din București și-ar putea dori să vină într-un week-end muzical la Brașov. Sâmbătă, 25 iunie, avem un concert de gală la Biserica Neagră; o vom sărbători pe Leontina Văduva cu ocazia a 30 de ani de carieră.


Foarte multe concerte pe care le completați cu o serie de alte evenimente. Veți avea o pianină în aer liber, workshopuri, expoziții. Ce fel de public așteptați la aceste evenimente conexe?

Încercăm să creăm un fel de spirală, un turn Babel care să ofere publicului o alee de intrare din exterior până în centru, unde ar fi concertele de mare ținută. Așadar, la marginea spiralei, chiar la intrarea în acest turn Babel, este pianina Vibrate care a fost donată de pianista Diana Ionescu și este ornamentată de artiștii de la Depoul de Artă Urbană de aici, din Brașov. Este un concept împrumutat de la marile capitale europene, care a circulat sub sloganul Play me, I'm yours și va fi primul pian de stradă al Brașovului. Va fi inaugurat în Piața George Enescu și pe parcursul întregului festival oricine este binevenit - și artiștii profesioniști vor putea fi văzuți încercându-l și orice trecător, orice turist care poate știe vreo piesă sau pur și simplu vrea să vadă cum sună poate cânta la pian.

Alte evenimente conexe sunt Expoziția Enescu a Muzeului Național "George Enescu" în Piața Enescu și la Mall-ul Coresi, cel mai mare mall din Transilvania, Expoziția Vibrații a Depoului de Artă Urbană la Ceainăria Tipografia. Avem ateliere de exprimare prin artă cu Amalia Suruceanu în Piața Enescu și la Coresi Shopping Center. Din nou, îl avem pe Remus Miron cu colecția lui impresionantă de viniluri în Piața "George Enescu". Recomand aceste seri; și anul trecut au fost realmente magice. O premieră anul acesta o reprezintă două masterclassuri unde publicul este invitat să descopere care e procesul de pregătire al interpretărilor și al descoperirilor secretelor din unele partituri. Un alt lucru foarte special - discuții cu psihiatrul Greg Radu, un mare psihiatru activ în Canada, de origine română, care a acceptat să vină la festival și să susțină o conferință despre beneficiile muzicii în viața de zi cu zi și va avea și o discuție informală cu pianistul Robin Green la Ceainăria Tipografia, care cred că va fi foarte plăcută.


Un program foarte interesant, o recomandare și din partea noastră pentru publicul din Brașov, dar și pentru cei care vizitează în următoarea perioadă orașul, aceea de a petrece măcar o seară în compania festivalului pe care dumneavoastră îl organizați. Vă mulțumim foarte mult, domnule Maistorovici și vă dorim mult succes!

Interviu realizat de Monica Isăcescu