Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. În dialog cu dirijorul Vladimir Jurowski la Musikverein din Viena - Interviu cu Irina Cornișteanu, director al Institutului Cultural Român din Viena

Publicat: marți, 24 Mai 2016 , ora 15.57
Duminică, 22 mai 2016, Institutul Cultural Român de la Viena îl prezintă pe dirijorul Vladimir Jurowski în dialog cu Ursula Magnes, coordonatoarea redacției muzicale a postului vienez Radio Klassik Stephansdom. Mai multe informații cu privire la evenimentul de duminică, dar și despre proiectele viitoare ale Institutului Cultural Român din Viena am aflat de la Irina Cornișteanu, directorul general al instituției.


În această după-amiază, Institutul Cultural Român din Viena ne invită la Musikverein, pentru a urmări un dialog care îl are în prim plan pe Vladimir Jurowski, director artistic al Festivalului "George Enescu", începând cu anul 2017. Cum a luat naștere această inițiativă?

Inițiativa se datorează prezenței lui Vladimir Jurowski la Viena, pentru că în luna mai și în luna iunie are o serie de concerte la Konzerthaus și la Musikverein și totodată partenerilor noștri de la Artexim, organizatorul Festivalului Internațional "George Enescu", cei care împreună cu noi au făcut acest eveniment posibil, pentru că agenda lui Jurowski este foarte încărcată și desigur că a fost nevoie să programăm din timp, în așa fel, încât să profităm cât se poate de mult de prezența lui, după concertul de la Konzerthaus, pentru a prezenta la Musikverein planurile anului 2017, (când are loc următoarea ediție a Festivalului "Enescu". Totodată, este foarte benefică prezența lui acum, înainte de data de 1 iunie, data limită pentru înscrierile care se fac la ediția acestui an a Concursului Național "George Enescu".


Plănuiți să continuați seria acestor dialoguri sau cel de astăzi a fost gândit ca un eveniment singular?

Am gândit acest eveniment pentru anul 2016 și ne dorim ca și în 2017 să continuăm seria de evenimente care să promoveze festivalul. Ne-am bucurat să-l avem pe Jurowski alături și poate data viitoare chiar va fi vorba despre un eveniment muzical. În orice caz, demersul nostru a început în 2014, seria de evenimente se numește "Enescu și Viena" și a cuprins atât recitaluri, cât și dialoguri cu diverse personalități, tururi ghidate prin Viena, acolo unde l-au purtat pașii pe George Enescu când era copil, înainte să plece cu prima sa diplomă de la Musikverein, acolo unde se și află documente în arhivă. Cred că este de dorit, succesul pe care l-am avut în 2015 când, lunar s-au desfășurat astfel de evenimente, în seria "Enescu și Viena", să continue și pe viitor, gândindu-ne de fiecare dată să avem un subiect, o temă care să atragă un public cât mai divers.


Ce altfe manifestări muzicale se mai regăsesc în agenda Institutului Cultural din Viena pentru viitorul apropiat?

Chiar în această zi am discutat pentru programul lunii iunie, când am schimbat cumva abordarea de la repertoriul de muzică clasică pe care l-au putut asculta spectatorii la Sala Institutului Cultural Român în luna mai, având câteva recitualuri, să trecem în registrul de jazz cu un eveniment pe 9 iunie la Porgy&Bess, cu "Nicolas Simion Group", un cvintet cu participare internațională. Acest eveniment se va numi "Transylanian Moods", care este și denumirea albumului semnat de Nicolas Simion, continuând să alternăm în luna iunie evenimente literare, teatrale și muzicale.

Interviu realizat de Ana Diaconu