Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Matei Varga

Publicat: vineri, 15 Aprilie 2016 , ora 14.22

Pianistul Matei Varga este unul dintre muzicienii români cu o frumoasă carieră internațională. Având New York-ul ca oraș pe care îl numește momentan casă, el întreprinde o multitudine de activități despre care ne-a povestit.


Matei Varga, de curând ați susținut un turneu în China, alături de Gregory Harrington. Cum a fost această experiență?

A fost foarte intens. Am avut 8 concerte în 11 zile, ceea ce m-a bucurat foarte mult pentru că este un ritm care-mi place și pe care doresc să-l repet de cât mai multe ori posibil. În plus, a fost un moment special pentru mine, pentru că, după cum poate mulți dintre ascultători știu deja, sunt un mare iubitor de film și este pentru prima dată când împreună cu Gregory Harrington am alcătuit un program exclusiv din muzică de film - prin asta înțelegând fie muzică ce a fost compusă special pentru filme de compozitori renumiți precum John Williams, de exemplu, sau piese de muzică de Bach, Schubert, Bazzini, Arvo Part, care au fost folosite în diverse filme.


Cine a realizat aranjamentele pieselor care nu erau deja scrise pentru pian și vioară?

În principal noi doi, Greg și cu mine, iar celelalte, multe din ele de fapt, sunt aranjate chiar de către compozitori.


Știu că dumneavoastră mai aveți acum ceva pregătit, cât se poate de repede. Lansați un nou disc alături de Laura Metcalf.

Este o primăvară foarte ocupată, ceea ce, din nou, îmi face mare plăcere. Am realizat împreună cu Laura Metcalf, care este o foarte talentată violoncelistă pe care o cheamă tot Laura, ca pe cea cu care am colaborat de multe ori, cu fantastica Laura Buruiană. Acum vreo doi sau trei ani Laura m-a contactat și mi-a spus "ai vrea să înregistrăm un CD împreună?". Și, bineînțeles, păstrând amintiri minunate colaborărilor noastre din timpul studenției, am răspuns imediat "da", cu foarte mult entuziasm. Și-n urma acestui research al ales 8 lucrări care cred eu că funcționează extrem de bine împreună. Laura a acceptat și a fost foarte interesată de a înregistra, pentru prima dată pe pământ american, Sonata în fa minor de Enescu - acea sonată "mică" așa-zisă, pentru că este într-o singură parte și durează cam 9-10 minute. Însă sunt și alte lucrări cu totul minunate. Este un tango de Jose Plagato, Variațiuni pe o temă slovacă de Martinu, Pampeana de Ginastera și variațiuni pe "La folia" de Marin Marais.


Ce alte activități mai aveți în timpul acesta?

Mă pregătesc pentru turneul din România, pe care-l aștept cu mare, mare drag și sunt din nou mândru și foarte mulțumit să spun că voi apărea la Cluj și la Pitești la începutul lunii mai, în două ipostaze în fiecare dintre orașe, atât în recital, cât și în concert cu orchestra. Voi cânta un recital compus din ultimele trei sonate de Beethoven, un program foarte ambițios pe care abia aștept să-l prezint publicului românesc. Voi cânta Concertul nr.2 în fa minor de Chopin la Cluj și la Pitești, după care, după o scurtă revenire la New York, unde sunt membru al unui juriu al unui concurs internațional de pian, voi veni din nou la București, unde turneul se va încheia într-unul din locurile mele preferate și de care mă leagă superbe amintiri - Sala Radio, unde vor repeta recitalul Beethoven și după două sau trei zile voi cânta Concertul nr.1 de Brahms.

Interviu realizat de Radu Mihalache