Arhivă : Interviuri Înapoi

Alexandru Tomescu - solistul Orchestrei de Cameră Radio

Publicat: miercuri, 16 Martie 2016 , ora 12.10

Violonistul Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, cântă miercuri, 16 martie 2016 în compania Orchestrei de Cameră Radio. Artistul - care cântă pe vioara Stradivarius Elder Voicu - va interpreta Fantasia-Appasionata op.35 în Sol major de Henri Vieuxtemps. Din program mai fac parte Sinfonia di caccia de Antonio Rosetti, Suita "St.Paul" pentru orchestră de coarde de Gustav Holst și Simfonia nr.2 KV 17 în Si bemol major de Wolfgang Amadeus Mozart. La pupitrul dirijoral al Orchestrei de Cameră Radio se va afla Radu Postăvaru. Alexandru Tomescu ne-a vorbit despre opusul pe care îl va interpreta.


Fantasia-Appassionata este lucrarea aleasă pentru concertul din această seară, una nu foarte des întâlnită în programele sălilor de concerte. De ce această alegere și de ce este un opus potrivit pentru a fi interpretat alături de Orchestra de Cameră Radio?

Asta m-a și atras această piesă, se cântă foarte rar și poate pe nedrept. Este o lucrare care este cunoscută în special foarte multor violoniști tineri - se cântă de multe ori în anii de liceu sau de Conservator - și m-am gândit că viziunea matură asupra unei astfel de lucrări este foarte interesantă și foarte binevenită. De asemenea, la nivel de înregistrări, e un disc foarte greu de găsit, însă am avut marea bucurie să-l aud pe Gidon Kremer cântând împreună cu Kremerata Baltica această piesă și pot să spun că m-a inspirat foarte mult curajul lui în interpretare. Este o lucrare romantică în cea mai pură accepțiune a acestui termen și sunt sigur că va avea succes la public, pentru că este extrem de sinceră, extrem de directă și extrem de frumoasă.


Concertul din această seară reprezintă o nouă colaborare cu Radu Postăvaru. Câteva cuvinte despre dialogul cu el?

Este o mare bucurie să colaborăm. Ne înțelegem perfect, chiar avem oareșice emoții fiindcă această lucrare e mai puțin cunoscută și publicului și orchestrei, dar nu a fost absolut nici cea mai mică problemă. Ne înțelegem, pur și simplu, din priviri… nu a fost nevoie de nici o repetiție de cabină sau de vreo pregătire prealabilă.


Care sunt proiectele pentru 2016?

În 2016 voi merge în primul rând mai departe cu Turneul "Stradivarius". Și când spun mai departe mă gândesc la toate accepțiunile acestui termen, în sensul că voi propune publicului un program încă și mai dificil decât cele din anii precedenți. În același timp, turneul va merge în continuare și pe linia aceasta internațională - în mai multe țări europene voi prezenta programul pe care îl voi cânta aici, în România. De asemenea, acum, în primăvară, chiar înainte de lansarea turneului lansez un compact-disc la care am lucrat foarte mult, și anume cel cu Integrala sonatelor și partitelor de Johann Sebastian Bach. În același timp este în pregătire și compact-discul cu Integrala Enescu, înregistrată împreună cu pianistul Eduard Kunz. Voi cânta și în Asia - în Coreea de Sud, în America de Sud - în premieră pentru mine. Va fi un an cu foarte multe călătorii, dar cea mai mare bucurie a mea va fi să stau cât mai aproape de casă.

Interviu realizat de Lucian Haralambie