Arhivă : Interviuri Înapoi

Concursul de interpretare pianistică ‚Ada Ulubeanu’ 2016

Publicat: vineri, 26 Februarie 2016 , ora 12.08

Sâmbătă și duminică, 27 și 28 februarie 2016, Centrul Național de Artă Tinerimea Română va fi gazda Concursului Național de interpretare "Ada Ulubeanu", ajuns la cea de-a VI-a ediție. Competiția organizată de Fundația Culturală "Remember Enescu" a adunat anul acesta peste 80 de concurenți la secțiunile pian, acompaniament și muzică de cameră. Juriul va fi format din profesori ai Colegiilor Naționale "Dinu Lipatti" și "George Enescu" și ai Universității Naționale de Muzică București și realizatori Radio România Muzical. Despre desfășurarea concursului ne-a vorbit prof. Mihaela Tomescu, directorul competiției.


Fundația culturală „Remember Enescu” organizează în parteneriat cu Centrul Național de Artă „Tinerimea română” Concursul de interpretare pianistică „Ada Ulubeanu”. Care sunt datele acestei a șasea ediții?

Câteva detalii în legătură cu această ediție, a șasea, a Concursului național de interpretare „Ada Ulubeanu” ar fi, în primul rând, o foarte scurtă prezentare și o amintire a profesoarei și pianistei Ada Ulubeanu, ei îi dedicăm acest concurs al nostru – profesoară și pianistă care a îndrumat elevi și studenți de la Liceul „George Enescu” și de la Universitatea Națională de Muzică din București. Concursul este dedicat, cum este și firesc, pianiștilor și este structurat pe categorii de vârstă și cuprinde ciclul primar, gimnazial, liceal, de asemenea, universitar și, sigur, și studenți absolvenți, masteranzi și doctoranzi.

Secțiunile concursului nostru sunt pian solo, ansamblu pian la patru mâini, acompaniament și muzică de cameră. Aceste ultime două secțiuni – acompaniamentul și muzica de cameră – sunt nou introduse în structura concursului nostru. Am făcut-o pentru a oferi tinerilor pianiști o dezvoltare instrumentală cât mai armonioasă, și o împlinire artistică sub toate aspectele posibile pianistice.

De asemenea, juriul concursului va fi alcătuit din personalități ale vieții muzicale bucureștene, profesori de la colegiile naționale de muzică din București – Colegiul Național de Muzică „George Enescu” și Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” – cât și de la Universitatea Națională de Muzică din București.

Pot să vă spun că s-au înscris în concurs în jur de 70 de pianiști pentru secțiunea pian solo și apoi între 10 și 16 formații la celelalte secțiuni. Ne bucurăm de interesul pianiștilor și tinerilor și foarte tinerilor pianiști pentru aceste ultime trei secțiuni – acompaniament, muzică de cameră și ansamblu pian la patru mâini – pentru că, așa cum spuneam și mai devreme, aceste linii sunt foarte importante în evoluția lor instrumentală și, mai târziu, în evoluția lor artistică.


Într-adevăr, un demers lăudabil, pentru că e nevoie de o dezvoltare completă. O ultimă întrebare… Care sunt premiile pe care le oferiți în 2016?

Avem premii pentru fiecare categorie, avem un Mare Premiu, de asemenea, pentru fiecare categorie și un Premiu Special pentru cea mai bună lucrare românească interpretată în concurs și, de asemenea, un Premiu Special pentru o lucrare de Franz Schubert foarte frumos realizată. Din câte știm, acesta era compozitorul favorit al pianistei Ada Ulubeanu. Deci, avem premii frumoase – multe partituri, multe cărți, sigur la Marele Premiu vom oferi și niște sume importante de bani pentru tineri. Ne-am bucurat de toți cei care au fost în jurul nostru și ne-au ajutat pentru realizarea acestui concurs, sub toate aspectele.

Dorim tuturor concurenților noștri mult, mult succes și împliniri frumoase în cadrul concursului! De asemenea, toți cei care doresc să urmărească evoluția tinerilor pianiști înscriși în concursul nostru „Ada Ulubeanu” sunt invitați să asiste începând cu ziua de sâmbătă, 27 februarie, ora 9.00, la Centrul Cultural de Arte „Tinerimea română”. Îi așteptăm cu mult drag!

Interviu realizat de Lucian Haralambie