Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Mădălin Voicu - dirijorul Orchestrei Naționale Radio

Publicat: vineri, 22 Ianuarie 2016 , ora 13.29

Vineri, 22 ianuarie 2016, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio vă invită la un concert Mozart-Beethoven ce se va desfășura la Sala Radio sub conducerea lui Mădălin Voicu și cu participarea violonistului Alexandru Tomescu. Uvertura operei "Nunta lui Figaro" va fi urmată în program de Concertul nr.3 în Sol major pentru vioară și orchestră, ambele scrise de Wolfgang Amadeus Mozart, urmând ca în partea a doua să fie prezentată Simfonia a IV-a în Si bemol major de Ludwig van Beethoven. Despre prezența la pupitrul ansamblului simfonic mare al Radioului, Mădălin Voicu a afirmat:


E un concert special nu pentru că Alexandru cântă pe Stradivariusul pe care a cântat tata. Acesta este un lucru în plus, poate, sau cu atât mai frumos și ne animă reciproc concertul acesta. Eu, de fapt, împlinesc în perioada asta 50 de ani de activitate. Asta nu numai că mă obligă, mă și bucură și îmi și dă un nou start, intru într-o nouă etapă. Sigur că am ținut să cânt cu Alexandru pentru că există un ferment pozitiv, o chimie între noi. El este și o persoană specială. Maturizarea lui înseamnă o dovadă în plus că are toate datele pentru a fi un solist remarcabil. Și, sper să aud sonoritatea viorii, s-o reaud, în splendoarea ei. Acesta este, iarăși, un motiv important pentru emoția și bucuria concertului.

Eu sunt debutant aici, în sensul că am debutat, mi-am spus punctul de vedere și acum redebutez… Vreau să încep o nouă perioadă din viața mea reintrând în circuitul muzicii și al culturii, al artei, pentru că ele îmi aduc bucurie și mai puțin 20 de ani pierduți în băncile Parlamentului. Dar, mă rog, nimeni nu-i perfect… așa că eu cred că această colaborare care are 50 de ani, după cum spuneam, și care a însemnat etape importante în viața mea - ca și tatăl meu, de altfel, care a avut primul loc de muncă în Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii de pe atunci - îmi dă o siguranță, un imbold, o susținere. Colaborarea este foarte bună, ca de fiecare dată. Orchestra este extrem de atentă și de riguroasă și disciplinată. Efectul muncii noastre în comun sper să-l vedeți… Nu am decât lucruri bune de spus.


Ați ales pentru public un program 100% clasic. De ce ați ales acest program și ce mesaj aveți pentru ei?

Prima simfonie pe care am dirijat-o vreodată a fost Simfonia a IV-a în Si bemol major de Beethoven. Și am zis, dacă tot încep un nou drum, îl închei pe cel pe care l-am început acum 50 de ani cu aceeași lucrare. Sper să fie o dovadă a sincerității mele și a calității mele de muzician, pentru că am învățat multe simfonii cu mulți maeștri, însă asta mi-a rămas la suflet și din cauza asta am ales un program clasic. Alexandru a vrut să cânte Mozart. M-am gândit că facem un concert împărțit în două - Mozart în partea întâi, Beethoven în partea a doua și cred că o să fie gustat, auditorul să fie plăcut impresionat.


Aveți un mesaj pentru cei tineri?

Eu cred că o să fie mulți tineri. Eu am mare încredere în tineret și mă refer nu la cei din stradă, mă refer la tineretul care înseamnă, de fapt, generațiile ce urmează să facă muzică, să fie atașați de cultură, să le placă arta, să le placă meseriile liberale. Eu am impresia că educația pentru un tânăr în sensul acesta este mult mai importantă decât computerul sau Facebook-ul sau alte chestii super electronicizate. De aceea cred că participarea la acte de cultură cum e teatru, expoziții, muzică, balet, operă în general… lucrurile astea cred că vor reuși să construiască un tânăr mult mai bine, mai solid și mai dispus să înțeleagă greutățile și problemele vremurilor pe care le trăim cu toții. De aceea îi încurajez și sper să înțeleagă că este un fel de medicament pentru viitorul lor și pentru felul în care vor dori să se educe.

Interviu realizat de Lucian Haralambie