Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Muzica Orașului' - istoria clădirilor din București spusă cu ajutorul muzicii pentru pian

Publicat: luni, 9 Noiembrie 2015 , ora 12.13

"Muzica Orașului" este proiectul prin care publicul este invitat să descopere istoria celor mai importante clădiri din București povestite prin intermediul muzicii pentru pian. Primul recital va avea loc marți, 10 noiembrie, în Sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică din București și va fi susținut de pianiștii Adriana Toacsen și Alexandru Răileanu împreună cu invitatul lor special, pianista Delia Pavlovici. Despre "Muzica Orașului" ne vorbește Adriana Toacsen.


Cum a luat naștere acest proiect?

A luat naștere din mai multe motive. Unul ar fi pasiunea noastră pentru orașe și pentru clădiri și, recunosc, a mea personală pentru respectiva perioadă, și anume prima jumătate a secolului trecut. Un al doilea motiv ar fi un alt motiv personal, și anume posibilitatea de a colabora cu soțul meu, care este arhitect și parte din proiect. Oarecum și de aici a pornit… am aplicat la un project al Ordinului Arhitecților și am zis să vedem în ce măsură putem să punem muzica și arhitectura la un loc și să vedem ce putem oferi și ce haină poate să îmbrace un astfel de proiect. Al treilea motiv - tot căutam de mult timp o variantă de a pune mai mulți pianiști pe aceeași scenă și acesta s-a dovedit a fi momentul oportun.


Concret, vorbim de două manifestări. Prima, marți - 10 noiembrie, a doua duminică - 15 noiembrie la Universitatea Națională de Muzică din București, respectiv Ateneul Român. La ce vor asista cei care vor fi în aceste două săli?

E vorba de același concert. Noi am sperat să fie suficient public interesat de el cât să se explice faptul că am vrea să-l oferim în două seri, dacă ne gândim la oamenii care ar putea fi interesați aria este mai mare nefiind vorba de o singură artă. Vor putea să asculte un recital de pian care presupune lucrări solo și la patru mâini, cântate de trei pianiști… Aici e o poveste care mie-mi place foarte mult. Recunosc, e un vis pe care l-am avut de ceva timp încoace și mă bucur foarte mult că, în sfârșit, a putut să prindă viață. Este vorba de trei generații diferite de pianiști - Delia Pavlovici, Adriana Toacsen și Alexandru Răileanu, amândoi cei din final fiind studenții doamnei profesoare la un moment dat, pe parcursul facultății. E vorba de visul unui muzician de a fi pe scenă împreună cu profesorul lui, cu mentorul său. Vom prezenta lucrări de Debussy, Gershwin, Hindemith, Poulenc, Saint-Saens, nu neapărat în această ordine, lucrări care vor fi însoțite de proiecții cu poze ale unor clădiri sau artere din București, care la momentul nașterii lucrărilor muzicale au marcat în istoria orașului un punct de cotitură atât ca viață a orașului, cât și arhitectural, având în vedere că era o perioadă foarte prolifică, era în plin modernism, o perioadă efervescentă de care sperăm noi să nu fim singurii interesați… Știm că nu suntem singurii interesați și voiam să împărțim bucuria și cu ceilalți, poate să le oferim informații noi, poate să le amintim de unele detalii pe care le-au știut dar le-au uitat sau, pur și simplu, plăcerea de a vedea ce se întâmpla în istoria muzicii universale la momentul respectiv din istoria Bucureștiului. Atât «asociația cu a mic», care este responsabilă pentru partea de arhitectură, cât și Fundația ConstantArt, care s-a ocupat de organizarea muzicală, și noi bineînțeles că așteptăm cu drag publicul în cele două săli de concerte, unde sperăm să le putem oferi momente plăcute și sperăm să îi convingem poate, cu această ocazie, să iasă la o plimbare pur și simplu pe străzile Bucureștiului și să încerce să-și dea seama în ce măsură am trecut mulți dintre noi nu suficient de interesați de clădirile pe lângă care trăim zi de zi.


Proiectul "Muzica Orașului" este organizat cu sprijinul Ambasadei Germaniei la București și al Ordinului Arhitecților, iar manifestarea face parte din Anuala de Arhitectură 2015. Intrarea la ambele manifestări este liberă.


Interviu realizat de Lucian Haralambie