Arhivă : Interviuri Înapoi

Start al Festivalului de Muzică Veche București

Publicat: marți, 20 Octombrie 2015 , ora 12.22

Sala Radio găzduiește marți, 20 octombrie 2015, primul concert al celei de-a X-a ediții a Festivalului de Muzică Veche București. Publicul este invitat să urmărească evoluția Orchestrei Baroce a Uniunii Europene, ansamblu condus de clavecinistul Lars Ulrik Mortensen.
Despre această primă manifestare, dar și despre întreaga desfășurare a seriei ne vorbește Laurențiu Constantin, director Medieval Praxis, organizator al seriei:


Deschiderea festivalului, de la Sala Radio, marchează o premieră, și anume prima vizită în România a Orchestrei Baroce a Uniunii Europene. Ni s-a părut nouă că această minunată orchestră, care evoluează sub conducerea muzicală a lui Lars Ulrik Mortensen, oferă un prilej minunat să deschidă sărbătorirea celor zece ani ai Festivalului de Muzică Veche București.


Festivalul se desfășoară până în 28 noiembrie. Ce propuneți publicului în toată această perioadă?

Avem optsprezece evenimente și concerte în cadrul festivalului. Radio România este un partener de mare nădejde pentru noi, întrucât deschidem festivalul la Sala Radio și îl închidem pe 28 noiembrie, cu spectacolul "Bach by Night" - susținut de formația belgiană Il Gardellino - care va cuprinde în repertoriu "Ofranda muzicală" de Bach, o piesă foarte rar cântată în România.

Mai vorbim apoi de o seamă de concerte la Muzeul Național Cotroceni, "Il giardino di Giulio Caccini" a Formației de muzică veche Faenza din Franța. Vorbim apoi de concertul consortului de viola da gamba Royal Fantasies, tot la Muzeul Național Cotroceni, pe 19 noiembrie. Apoi, sonatele pentru clavecin, pentru vioară barocă și clavecin obligat de Johann Sebastian Bach, în interpretarea clavecinistei bucureștene Raluca Enea și a violonistei clujene Melinda Béres. Și, nu în ultimul rând, o prezență nu în premieră, dar inedită și îndelung așteptată, după cum observăm, formația de muzică veche românească "Trei parale", care va prezenta spectacolul numit Bazar, un spectacol cu muzica târgurilor și orășelelor secolului XIX din spațiul valah și moldovenesc.

De asemenea, mai avem un proiect care se desfășoară în interiorul festivalului, numit Early Music String; e vorba de o serie de cinci concerte care prezintă familii de instrumente cu corzi, instrumente de muzică veche. Deschiderea va fi la Palatul Bragadiru pe 9 noiembrie, cu Hannelore Devaere, din Belgia, o specialistă în harpe istorice. Nicolae Szekely din Hunedoara va prezenta pe 10 noiembrie, la Biserica Anglicană, familia lăutelor. Fiecare dintre acești instrumentiști are cu sine trei-patru instrumente reprezentative pentru familia respectivă. Raluca Enea va prezenta pe 11 noiembrie, la Palatul Bragadiru, familia clavecinului. Apoi, Soma Salat-Zakarias, un gambist clujean, care trăiește de ani buni în Elveția, va prezenta familia instrumentului viola da gamba în data de 12 noiembrie, tot la Palatul Bragadiru. Iar apoi, Melinda Béres, care va mai fi prezentă în festival, prezintă familia viorii baroce - 13 noiembrie, tot la Palatul Bragadiru.

Ar mai fi de semnalat deschiderea festivalului către zonele de artă vizuală. Este o deschidere mai veche a festivalului nostru. Drept care, între 6 și 8 noiembrie, la Curtea Veche, la Muzeul Național al Țăranului Român și la Muzeul Național al Pompierilor - Foișorul de foc se va desfășura proiectul de arte vizuale "București, oraș palimpsest", care este programul curatorial atașat, asociat, Festivalului de Muzică Veche București.

Am lăsat la urmă două dintre concertele de vârf, capetele de afiș, ale festivalului nostru. Și anume, pe 1 noiembrie, la Palatul Bragadiru, "The English Muse" - spectacolul susținut de soprana Emma Kirkby, din Marea Britanie, și de lăutistul suedez Jakob Lindberg. Emma Kirkby este considerată diva absolută a muzicii vechi; vine pentru prima oară în România, iar spectacolul respectiv este așteptat cu foarte mare interes. Penultimul concert al festivalului programează, de asemenea, o premieră; un spectacol susținut de Slawomir Zubrzicki - "The sound of da Vinci". Cu sute de ani în urmă, Leonardo da Vinci, într-unul din manuscrisele sale, Codex Atlanticus, realiza o schiță sumară a unui instrument pe care-l gândise, numit viola organista. Ei bine, la câteva sute de ani după, acest pianist polonez, Slawomir Zubrzicki, a reușit să aducă la viață instrumentul, în sensul de a-l construi și de a-l face să sune ca un instrument performant de concert. Acest instrument, viola organista, arată ca un clavecin, dar este un instrument la care producerea sunetului se bazează pe corzi frecate precum la viola da gamba, de aici și anumite sonorități de viola da gamba. De asemenea, e vorba de aerul care este împins în anumite tubulaturi și de aici vine o sonoritate asemănătoare cu anumite registre de la orgă. Acest viola organista va fi prezentat și însoțit de un concert, firește, pe data de 24 noiembrie, tot la Palatul Bragadiru.

Toate concertele și evenimentele festivalului încep la ora 19.00.


Așadar, un program bogat pentru ediția a X-a a Festivalului de Muzică Veche București. La final, vă rog să adresați o invitație publicului, de a participa la aceste manifestări.

Vă așteptăm cu tot dragul la concertele Festivalului! Vă așteptăm nu doar la un festin pe care cu bucurie vi-l propunem, un festin de muzică veche, ci vă așteptăm la o sărbătorire a noutății muzicii vechi! Nu vorbim de muzici de 300 de ani, vorbim de muzici care au fost scrise acum 300 de ani și care și peste alți 300 de ani vor fi la fel de vii, de actuale și de spumoase pe cât sunt și astăzi.

Interviu realizat de Lucian Haralambie