Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Gabriel Croitoru

Publicat: luni, 12 Octombrie 2015 , ora 13.56

În 12 octombrie s-a deschis o nouă serie de concerte aflate sub titulatura 'Vioara lui Enescu'. Gabriel Croitoru și Horia Mihail vor avea un periplu prin liceele bucureștene. Mai multe despre acest proiect ne-a povestit violonistul Gabriel Croitoru.


Domnule Gabriel Croitoru, astăzi începeți un nou turneu. Mai precis, unde va ajunge vioara lui Enescu de această dată?

Vom începe turneul, de această dată, prin liceele din București - e vorba despre prima săptămână a acestui turneu și a acestei frumoase idei pe care, iată, o materializăm în fiecare an de acum. Deci, începem în licee și, pe urmă, vom avea prin zona Moldovei - în primul rând - și, în ultima parte a turneului, vom avea în zona de sud a României, respectiv Oltenia.


Prima oprire va fi în liceele bucureștene. Mă gândesc că pentru elevi trebuie pregătit un repertoriu puțin aparte?

Bineînțeles. Vom face niște concerte-lecție, vom prezenta și instrumentele, în așa fel încât să apropiem tânăra generație de acest gen de muzică. De fapt, scopul acestui turneu asta este; să atragă cât mai mulți spectatori către sălile de concerte.


Dumneavoastră aveți experiență didactică. Cum reacționează copii la astfel de muzică, la astfel de expunere a muzicii?

În marea lor majoritate reacționează extrem de bine. E adevărat că, așa, ca în orice pădure, mai există și copii dezinteresați. Nu e nici un fel de problemă! Peste tot, însă, pe unde am fost… și la sate, de exemplu, am întâlnit reacții imediate. Au fost persoane care s-au ridicat și au plecat după ce au văzut despre ce e vorba; au venit din curiozitate. Alții, au venit tot din curiozitate, dar le-a plăcut și au rămas până la sfârșit, în mare parte. Măcar două trei procente dacă-i câștigăm către sălile de concerte și tot e un lucru extrem de bun.


Ce impact are asupra publicului ideea în sine că au în față vioara pe care a cântat Enescu?

Mulți vor să vină să o atingă. Bineînțeles că asta nu se poate, din cauza condițiilor de subcontractare pe care le am. Însă vin să o vadă, să se uite îndeaproape… când aud că e făcută acum 300 de ani deja… Este și o poveste în spatele acestui turneu. Lăsând la o parte cântatul și poveștile pe are le avem despre fiecare compozitor, despre fiecare lucrare, ce origini au lucrările respective… povestea merge mai departe și legat de instrument, bineînțeles.


Ce alte proiecte mai aveți în afară de acest turneu?

În momentul de față suntem pentru prima dată implicați cu "Duelul viorilor" în străinătate. Vom celebra Ziua României în Spania. Avem trei concerte - la Madrid, la Barcelona și sa Saragosa. După aceea, eu voi prezenta eu împreună cu Horia la Budapesta, chiar de Ziua Națională, în Turneul "Vioara lui Enescu" și, în rest, abia aștept sărbătorile.


Interviu realizat de Radu Mihalache