Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Start al stagiunii 2015-2016 a Filarmonicii 'George Enescu' din București

Publicat: luni, 28 Septembrie 2015 , ora 11.31

Joi, 1 octombrie, Sala Mare a Ateneului Român va găzdui primul concert simfonic al stagiunii 2015-2016 a Filarmonicii "George Enescu" din București. Despre această manifestare, dar și despre alte momente importante ale seriei, ne-a vorbit Andrei Dimitriu, directorul instituției amintite:


Deschiderea stagiunii - 1 octombrie, dar se repetă, cum știți, vinerea - va fi cu Horia Andreescu și Elena Bashkirova în Concertul nr.4pentru pian și orchestră. Este un program întegral Beethoven completat de Simfonia a V-a și Uvertura "Inaugurarea casei". E un program interesant! Tot pe 1 vom dezveli în foaier bustul lui Trandafir Djuvara, unul din fondatorii Ateneului, fost ministru al României la Istanbul și Bruxelles, bunicul lui Neagu Djuvara. Va fi prezent și nepotul de 99 de ani probabil pe 1, dacă starea de sănătate a domnului Djuvara e pozitivă și se poate deplasa; dacă nu, pe 2 octombrie. Tot în stagiune aș mai aminti concertele lui Cristian Badea din 22 și 23 octombrie, cu Elgar - Simfonia a II-a și Mozart. Vor fi arii din opere cu Roxana Constantinescu. Revine Horia Andreescu de vreo trei ori până la sfârșitul stagiunii.

Alte momente importante până la sfârșitul anului sunt: Camil Marinescu cu un Mahler - Simfonia a VII-a, iar finalul, în decembrie - Vladimir Cosma cu muzica lui din filme, pe 23 și 24 decembrie anul acesta. E prezent și Dan Grigore aproape cu un concert tradițional cu orchestra noastră dirijată de Mischa Katz. Aș mai aminti, tot pentru partea asta de stagiune, conferințele pe care le patronează Filarmonica; va fi pe 2 noiembrie Alain Finkel cu Horia Roman Patapievici și pe 9 decembrie Erich Emanuel Schmidt - nume de mare circulație în acest moment în lumea occidentală; partenerul lui Schmidt este Cătălin Ștefănescu. Și, cea de-a patra conferință de Crăciun, în tradiție britanică; va fi în noiembrie, cu un fizician francez de mare reputație, introdus în proiecte care au dus la Premiile Nobel - fizicianul Gerard Munroe - în 23 noiembrie. Cam acestea cred că ar fi momentele cele mai importante ale jumătății de stagiune din acest an.


Referindu-ne acum la stagiunea camerală, ce ați pregătit pentru cei care vor trece pragul Ateneului Român?

Stagiunea camerală e, din păcate, mai puțin tentantă pentru marele public. E o constatare pe care eu am făcut-o permanent. Recitalurile și concertele camerale nu au un public format în România. În general, în zona camerală noi introducem compozitorii români contemporani. E o formulă de a-i promova! O misiune este și asta, a promova muzica românească! Vor fi câteva concerte cu compoziții de Dan Dediu, Pascal Bentoiu. Vrem să-l aducem pe Mihai Ritivoiu în recital. Vom încerca să revină cvartetul de la Iași, Voces, cu Andrei Licareț la pian, în stagiune într-un concert cameral, probabil la sfârșitul lui noiembrie.

Concertele sunt concerte de ținută. La concertele simfonice și vocal-simfonice noi avem 65% abonați. Deci, pentru restul de 35% îi invit pe amatorii de muzică bună, muzică de calitate… Muzica simfonică e ceea ce Noica numea cultura de performanță. Aici este catalogată. Sigur că-ți trebuie o anumită pregătire, dar sunt suficienți români care ar dori și care, sigur, sunt pasionați de simfonic.

În primul rând, rugămintea mea este către tinerii universitari - și vreau să subliniez aceasta - pentru că nu poți fi un intelectual complet dacă nu ești familiarizat măcar cu muzica simfonică, vocal-simfonică, camerală, care împlinesc metafizic, în spațiul acesta de suflet, un intelectual autentic, un intelectual competitiv într-o lume globalizată.

Interviu realizat de Lucian Haralambie