Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Bogdan Văcărescu

Publicat: vineri, 21 August 2015 , ora 14.08
Violonistul Bogdan Văcărescu pregătește înregistrarea unui album dedicat lucrărilor pentru vioară într-un important studio londonez. Proiectul va fi finanțat în parte prin intermediul site-ului kickstarter.com. Mai multe detalii am aflat chiar de la muzician.


Domnul Bogdan Văcărescu, zilele trecute ai postat pe internet începutul unei campanii, pe www.kickstarter.com, pentru finanțarea unui album. Ce ne puteți spune despre acesta?

Albumul este de vioară și pian. E practic primul meu album de muzică clasică. Am făcut o groază de albume cu diferite band-uri pentru muzică de film, dar în sfârșit m-am hotărât să-mi dedic timpul în sfârșit, pentru mine. Practic, tot albumul este dedicat pieselor, aproape uitate. De exemplu Jeno Hubay - "Zefirul", Dansul unagar nr. 17 de Brahms. În general, în afară de nr. 5 sau 1, nu prea se mai cântă nimic. Niște piese de Beethoven care au fost transcrise de Leopold Auer, unul dintre cei mai mari pedagogi și violoniști, care au dat naștere și lui Heifetz. Vreau ca prin acest album să salvez o școala speciala de vioara transmisa prin profesorul meu Paul Ratz de la Vasile Filip si Enescu. Filip a fost profesorul lui Ion Voicu si Grigoras Dinicu și este o scoala violonistica aproape pierdută. Provine din școala franco-belgianș si îmbunatățită de George Enescu și mai apoi Vasile Filip.

Paul Ratz a fost concert maestru al Operei Naționale Romane și s-a stins din viata anul trecut.

Pentru disc am suportului unui foarte generos domn de aici, care este român de altfel, Adrian Tuchel. După ce am cântat de câteva ori pentru dânsul, m-a întrebat de CD. Aveam un plan de ce va timp să fac un CD, dar m-am tot luat cu altele, plus că este și problema banilor, că dacă fac un CD, vreau să-l fac evident, la standarde înalte. Dânsul, cum scrie și în kickstarter mi-a dat 7.000 de lire pentru producerea unui CD, dar am vrut să-l fac în Air Studios, care este unul dintre cele mai mari și importante studiouri din Anglia, care costă destul de mult și de aceea a trebuit să deschid un kickstarter pentru a ajuta finanțarea proiectului.


Ne puteți explica puțin, din câte știu, kickstarter.com presupune multe proleme. Trebuiesc oferite cadouri celor care ajută.

Da, într-adevăr. A trebuit să-mi storc mintea să vin cu tot felul de cadouri. Practic este ca un fel de sponsorizare, dar în loc să fie doar donații de bani, fiecare își alege un pachet, un cadou pe care eu sunt dispus să-l ofer. Cel mai de jos este de 10 lire, unde se poate lua un link cu versiunea digitală a albumului și după aceea se duce totul în sus, cu versiunea de CD normală. Am dat și lecții de vioară, ca alegere pentru cadouri, concerte, transcrieri despre alte piese pentru vioară solo. Sunt o groază de diferite surprize pe acolo care se pot cumpăra. Ideea este de fapt mai mult pentru filantropi și entuziaști, pentru că evident, un link pentru muzică se poate lua cu mult mai puțin decât 10 lire, dar ideea este să ajutăm artiștii independenți, cum sunt eu.


Alături de cine veți înregistra acest album?

Pianistul se cheamă Julian Jacobson. Este acum profesor la Colegiul de Muzică din Londra Are expresivitate în cântatul liric, cum erau Enescu, Menuhin, Szeryng, Heifetz, Thibaud și mă înțeleg extraordinar cu dânsul. I-a plăcut din fericire să cânte cu mine și acum am reușit să găsim timp amândoi să înregistrăm acum în octombrie albumul. Va fi compus din 10 sau 11 piese, inclusiv o sonată de Enescu.

Puteți accesa proiectul pe: https://www.kickstarter.com/projects/1684562698/dangerous-playing-old-school-violin-and-piano-reco?ref=nav_search


Interviu realizat de Radu Mihalache