Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Masterclass-ul 'Muzica la Altitudine', aflat la cea de-a III-a ediție, este în plină desfășurare

Publicat: joi, 23 Iulie 2015 , ora 12.28
Cursul de măiestrie "Muzica la Altitudine" desfășurat la Poiana Stampei, în Bucovina, se apropie de final. Tinerii muzicieni au avut, vreme de o săptămână, oportunitatea de a studia tehnici de instrument și interpretare împreună cu violonistul Ștefan Horvath și violoncelistul Răzvan Suma, solist concertist al Orchestrelor Radio România. Acesta din urmă ne-a împărtășit următoarele impresii.


Domnule Răzvan Suma, ediția a treia a masterclass-ului "Muzica la Altitudine" este în plină desfășurare. Cum decurge până acum pregătirea participanților și care sunt primele dumneavoastră impresii?

Primele impresii le-am avut acum trei ani atât eu, cât și Ștefan Horvath - violonistul partener. Ca profesor, am mers la foarte multe masterclass-uri, iar tipul acesta de învățământ este, practic, ideea progresului cel mai rapid al cursanților. Chiar dacă ai un profesor extraordinar la universitate sau la școală, într-un masterclass se lucrează atât de intens, încât, practic, pentru luni de zile, informația persistă în mintea tuturor și poți să crești foarte mult, poți s-o pui în aplicare… chiar dacă nu atunci, o pui în aplicare mai târziu. Această procesare a informației durează foarte mult. Cred că a venit momentul să și dăm înapoi ceea ce am învățat noi, în tinerețea noastră.



Care sunt principalele criterii sau calități pe care le urmăriți în lucrul cu instrumentiștii?

Fiecare cursant este diferit. De-asta este și foarte obositor pentru profesor un masterclass, pentru că într-o zi noi încercăm să-i ascultăm pe toți în într-o zi, practic, tu ai contact cu douăsprezece caractere diferite, pregătiri diferite, niveluri diferite, pregătiri psihologice… toate sunt diferite… Și asta este foarte divers, foarte frumos în același timp bineînțeles, dar este extenuant. Trebuie să te mulezi, să lucrezi cu fiecare student, fiecare cursant în parte, diferit.



Cunoștințele și experiența dobândită de cursanți la acest masterclass se vor concretiza în două concerte finale. Unde vor avea loc și ce profil va avea fiecare dintre aceste două concerte?

De fiecare dată terminăm cursurile cu două concerte - unul în Casa de cultură din Poiana Stampei. Poiana Stampei este locul în care are loc acest masterclass; este un exemplu pentru toate comunele din România. În această comună chiar se întâmplă lucruri. Concertul de pe 25 iulie va avea loc aici, la Casa de cultură, iar pe 26 iulie vom coborî la Bistrița, unde - în frumoasa sinagogă, actualmente sală de concert, poate cea mai cunoscută sală de concert din Bistrița - vom cânta ultimul concert. Vor cânta nu neapărat programe aduse de-acasă și perfecționate aici, ci vor primi și duete, triouri, cvartete, vom cânta și o piesă orchestrală - Adagio de Albinoni, care deja este imnul nostru. Fiecare concert este foarte important pentru că pentru cursanți, suitul pe scenă și activatul pe scenă, este cel mai bun exercițiu pentru viitorul lor artistic.





Interviu realizat de Alexandru Mija