Arhivă : Interviuri Înapoi

Maria Răducanu și Krister Jonsson - (Im)Pure music

Publicat: vineri, 15 Mai 2015 , ora 10.19

Maria Răducanu - vocea surprinzătoare a României, care cântă acasă și dincolo de granițe, muzica Mariei Tănase, dar și fado, muzică spaniolă sau rusă cu cele mai firești (sau pasionale) accente, de cele mai multe ori apelând la muzicieni de jazz pentru nota implicită de modernitate. Maria Răducanu are acest dar de a ne trezi emoții subtile (sau în funcție de context aprige) și o senzație de confort sufletesc dincolo de tot ceea ce poate fi comercial, sau "academic" în muzică.

Greenhours este un club care vă este familiar și care, iată, găzduiește o nouă întâlnire între Maria Răducanu și publicul ei. Vorbiți-ne despre această întâlnire.

Se va întâmpla luni seara, voi cânta cu Krister Jonsson, chitarist suedez, cu care colaborez de 8 ani, poate mai de mult.

Cum l-ați cunoscut?

În 2007 urma să am două concerte la Lisabona, cu un pianist german, Sigfried Kesler. El a murit subit. M-am găsit în situația de a nu știi cu cine să-l înlocuiesc. Cântam și cu un contrabasist, Chris Dahlgren. El mi l-a sugerat pe Krister Jonsson. I-am trimis un mail cu câteva eșantioane vocale și mi-a răspuns imediat extrem de entuziasmat. Mi-a scris ceva de genul "vocea ta și felul în care o folosești sunt absolut fenomenale. Abia aștept să cântăm împreună. Și ne-am pregătit această primă întâlnire pe net. După aceea am tot cântat împreună.

Cum decurge un dialog obișnuit cu el?

Este un foarte bun partener muzical, nu numai în formulele în care cântă cu mine. În orice combinație cântă este un fantastic ascultător și intuiește, este foarte atent la intențiile celuilalt. Este un foarte bun acompaniator, ceea ce se întâlnește rar, este o artă, este și un solist foarte bun și un compozitor remarcabil. E fantasic să nu fii singur pe scenă. Iar Krister pe lângă virtuozitate și complexitate muzicală, are și această capacitate de a fi atent la cel cu care cântă.


"În concertul de luni, 18 mai, există și un titlu 'Impure' sau 'Pure music'. Ne duce cu gândul la un album mai vechi. Despre ce este vorba?

La singurul nostru album pe care am apucat să-l lansăm pentru că avem înregistrări multe și demne de atenție. Dar nu e timp, cel puțin ultimii ani au avut un ritm alert. Nici nu am apucat să ne ascultăm înregistrările. Impure este și o mică ironie la adresa titlului albumului.

Poate fi ceva impur în muzica Mariei Răducanu?

Nu e loc de impuritate în nici un demers artistic. Im... mai vine și de la improvizație. O să improvizăm .

Ați declarat într-un interviu că iubiți improvizația, că obișnuiți să "călcați partitura în picioare"...așa este?

Nu e chiar așa, dar recunosc că nu accept improvizația ca o obligație. De aceea când cânt jazz sunt un partener dificil. Tocmai asta mi se pare marea calitate a acestei muzici, că nu trebuie nimic, că trebuie să ne lăsăm în voia inspirației și a momentului . Uneori suntem lirici, alteori suntem foarte riguroși, cumva spre clasic, spre acuratețea clasică, și alteori pur și simplu incantăm...susurăm....iată câte cuvinte pot să spun !


Contrastele și toate accentele din muzica pe care o cântați, de unde vin?

E greu de spus...Vin din cântat, cântat și iar cântat până când ajung să fiu mulțumită de ce aud. Nu am studiat cu nici un profesor, la un nivel mai înalt. Cred că în muzica vocală mai mult decât oriunde e foarte important demersul personal.

Și naturalețea... și autenticul. Ce doriți, de fapt să transmiteți prin muzica dumneavoastră? Un gând, un sentiment?

Sunt întrebări copleșitoare. Ce doresc să transmit - probabil că de fiecare dată nuanțele sunt altele. Nu doresc să transmit nimic mai mult decât ceea ce transmite orice suflet omenesc care se deschide spre celelalte suflete. E nevoie de dragoste, de armonie, nevoia de alinare. Dacă ești pe o scenă e clar că ai strâns ceva ce vrei să împărtășești celorlalți. Și mă împărtășesc, mă ofer pe mine, așa cum sunt în momentul respectiv. Dacă am noroc, dacă e o perioadă mai riguroasă, atunci mesajul este ambalat cu grijă. Dacă ziua de luni nu va fi liniștită, atunci și eu voi cânta un pic mai haotic.

Deci sunteți un artist al momentului?

Nu pot să nu respect clipa. E adevărat că acea clipă are în spate chin, căutare, ezitare, muncă și pregătire. Dar ce e al clipei e al clipei, mai ales în muzica în care ființez eu acum. Este un amestec de fix, poate chiar arhetipal, dacă nu folosesc un cuvânt prea pretențios și impresie.

În rest ce mai face Maria Răducanu pe scenă, în studiourile de înregistrări, acasă, în străinătate?

Maria Răducanu în ultima vreme a cântat foarte mult, a stat acasă puțin, a cântat atât de mult, încât nu a avut timp să asculte înregistrările realizate cel puțin în ultimul an, care ar fi trebuit deja să ducă la apariții discografice importante.

Le așteptăm desigur.

Imediat ce voi avea răgaz, în luna iulie, vor fi două albume gata să apară. Au fost înregistrate de-a lungul unui an.

Un subiect, o temă, sau este secret deocamdată?

E oarecum mai puțin important. Înregistrările le-am realizat la Berlin, au fost finanțate de Senatul German (am participat la un concurs), cânt cu un percuționist minunat, Michael Greiner, cu contrabasistul Chris Dahlgren și cu pianistul Niko Meinhold, toți trei rezidenți în Berlin. Nu am mai făcut de mult înregistrări dincolo de formula de duo. Din punctul acesta de vedere este o noutate apariția acestui material discografic. Suntem patru oameni care iar, pornind de la câteva teme fixe, ajung să improvizeze, să fie spontani, să trateze timbral în fel și chip, piese tradiționale, nu doar românești.


"Pentru că suntem un post care difuzează în principal muzică clasică, vă întreb, desigur, obișnuiți să ascultați muzică clasică? V-ați regăsi pe această lungime de undă?

Ascult cu o oarecare regularitate muzică clasică. Da, mă regăsesc. Cel mai des ascult Bach, Debussy, dar sunt doze homeopatice. Ca și în jazz, am un set de nume pe care le accesez când vreau să mă echilibrez, sau să-mi fie un pic mai bine.

Și la final o invitație pentru luni seara, în stil Maria Răducanu...poate fi și muzicală...

Nu pot să vă spun decât că eu și Krister vă așteptăm, îi așteptăm pe toți cei care vor să petreacă o oră și jumătate pe niște aripi sonore, ici zbuciumate, colo liniștite, uneori surprinzătoare, și vor să vadă doi muzicieni care nu cântă singuri, care cântă împreună.

(Luni 18 mai, Clubul Greenhours din București, ora 20,00)

Marina Nedelcu