Arhivă : Interviuri Înapoi

Gerd Schaller dirijează Orchestra Națională Radio

Publicat: vineri, 24 Aprilie 2015 , ora 10.19

Dirijorul Gerd Schaller revine vineri, 24 aprilie 2015, în Studioul 'Mihail Jora', pentru a conduce Orchestra Națională Radio. Tot pe scena Sălii Radio revine și Bogdan Zvorișteanu, cu vioara sa Gagliano, pentru a interpreta Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră semnat de compozitorul Camille Saint-Saëns. Celelalte lucrări prezente pe afiș vor fi: Uvertura operei 'Nabucco' de Giuseppe Verdi și Simfonia Dante de Franz Liszt. Își vor da concursul și membrii Corului Radio, dirijat de Dan Mihai Goia.

Despre concert ne-a vorbit dirijorul serii, Gerd Schaller:


Pentru minte este întotdeauna o mare bucurie să fiu aici, să lucrez cu acest ansamblu. E interesantă schimbarea Orchestrei Naționale Radio în timp. În primul rând pentru că, în parte, sunt și alți muzicieni în componența ei; contează acest lucru pentru că fiecare vine cu altceva, iar acest aspect este cel mai important. Contează să ai o nouă viziune și o nouă inspirație pentru ansamblul pe care îl conduci, iar ei aduc asta. Dar modul de lucru rămâne mereu același. Din acest punct de vedere simt că revin de fiecare dată în mijlocul unei familii.


Solistul serii este Bogdan Zvorișteanu. Cum decurge dialogul cu el?

Colaborăm extraordinar. Are o abordare clasică, pe care o apreciez și care este extrem de potrivită pentru acest concert de Saint-Saëns. E important să poți crea atmosfera necesară, dominată de un sunet plin, care, în același timp să genereze și o liniște. E nevoie de o interpretare delicată, transparentă, iar Bogdan a înțeles foarte bine această muzică, și nu numai acest concert, sunt sigur. Întregul repertoriu romantic i se potrivește.


Încheiați programul cu
Simfonia "Dante", o lucrare cu o poveste interesantă, nu foarte des interpretată pe scenele românești. Prin ce se caracterizează muzica acestui compozitor?

Pentru mine e interesant să văd că două dintre lucrările simfonice semnate de Franz Liszt nu sunt atât de cunoscute în zilele noastre. Vorbesc despre Simfoniile "Faust" și "Dante". Prima e scrisă într-un stil german, clasic, dacă pot spune așa. "Dante" se poate încadra mult mai bine în zona romantică. Asta și-a dorit Liszt. Îl văd ca fiind primul compozitor european. Era născut "la graniță", între est și vest, nu e clar dacă e austriac, ungur, italian sau german... din acest motiv spun că e mai degrabă un compozitor european. Creațiile lui au fost foarte importante pentru toți cei care au venit în urma lui. S-a și vorbit despre el că a gândit mai departe chiar decât Wagner, lucru pe care îl susțin și eu. Multe nume mari au preluat ideile lui - Wagner, Bruckner, Richard Strauss. Fără Liszt nu cred că am fi putut înțelege muzica de după el.

Această simfonie, "Dante", reprezintă o călătorie extraordinară, poate fi o provocare pentru publicul din sală sau cei care ascultă concertul la radio. Are o muzică frumoasă, cu aspecte interesante. Amintește de Debussy, apoi de Wagner. E extrem de colorată și, cel mai important lucru, spune o poveste!

Vă invit să urmăriți un concert dinamic, antrenant, cu muzică foarte bună și cu emoții aparte!

Interviu realizat de Lucian Haralambie