Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Marin Cazacu

Publicat: marți, 17 Martie 2015 , ora 15.25

Sâmbătă, 21 martie 2015, Orchestra Română de Tineret va susține un concert la Sala Mare a Ateneului Român. La pupitrul dirijoral se va afla, ca de obicei, maestrul Cristian Mandeal, iar invitată va fi pianista Plamena Mangova.


Domnule Marin Cazacu, sâmbătă Orchestra Română de Tineret pregătește un nou concert și cred că va fi, ca de obicei, un eveniment special. Ce ne puteți spune?

Așa este și așa ni-l și dorim. Este unul dintre evenimentele pe care Orchestra Română de Tineret le prezintă publicului bucureștean în colaborare cu Filarmonica "George Enescu" și, bineînțeles, în parteneriat cu Radio România Cultural și Radio România Muzical. E un proiect special pentru că Orchestra Română de Tineret după sâmbătă, 21 martie, când prezintă la Ateneu acest concert va pleca la Ruse în Bulgaria - la Festivalul Internațional care se desfășoară în acel oraș bulgar - cu același program, cu participarea unei pianiste de excepție, Plamena Mangova - pianistă câștigătoare a Concursului Regina Elisabeta de la Bruxelles, o pianistă din tânăra generație care este invitată să concerteze pe toate scenele de concert din întreaga Europă și nu numai. Programul este dirijat de maestrul Cristian Mandeal. Cei mai mari compozitori ai lumii sunt prezenți pe afișul concertului - Wolfgang Amadeus Mozart cu Uvertura la "Flautul fermecat", Concertul nr.1 pentru pian și orchestră de Ludvig van Beethoven și, în partea a doua, celebra Simfonie I de Johannes Brahms.

Este un concert provocator și pentru tinerii care vor interpreta aceste lucrări, pentru că le prezintă în primă audiție pentru ei, pentru că acest proiect care a pornit în România are o conotație și educațională, deci, are o dublă semnificație pentru cei care cântă, sperăm și pentru cei care vin să asiste la acest concert. Noi considerăm că va fi - datorită și repertoriului și participării acestor mari artiști, maestrul Cristian Mandeal și pianista Plamena Mangova - un eveniment de excepție și de suflet. Și lumea să se bucure din plin de capodoperele lui Mozart, Beethoven și Brahms.


Știm că în permanență aveți câte ceva nou pregătit. Ne puteți dezvălui câte ceva din proiectele viitoare?

Următorul eveniment pe care Orchestra Română de Tineret îl va desfășura va avea loc în 25 și 26 aprilie. Este un festival mai special, de instrumente de percuție, cu mari artiști ai lumii, care vin din Franța, Germania, Austria, Japonia și România, și care împreună cu Orchestra Română de Tineret dirijată de maestrul Cristian Mandeal și în colaborare cu Lanto Communication vom avea aceste două evenimente speciale la Ateneul Român. În programul lor este inclusă o premieră mondială compusă special pentru acest eveniment, iar compozitorul va fi de față - Emmanuel Sejourne -, iar lucrarea este dedicată unui mare percuționist român, marimbafonistul Bogdan Băcanu. Va mai fi prezent cel mai iubit timpanist pe care-l aprecia și Sergiu Celibidache, fiind primul timpanist al orchestrei sale; e vorba de Peter Sadlo. Va veni și compozitorul și percuționistul Emmanuel Sejourne care ne va interpreta o lucrare proprie; Cvartetul Wave. Sperăm ca lumea să se bucure de aceste capodopere extrem de plăcute, pentru marimbă, pentru vibrafon, pentru toate celelalte instrumente de percuție. Iar în partea a doua a programului vor fi, în special la concertul din 26 aprilie, lucrări celebre pe care le-aș putea numi Ceaikovski in love - Ceaikovski a fost inspirat de lucrările shakespeariene și a compus trei capodopere muzicale; e vorba de poemul-fantezie "Furtuna", poemul simfonic "Francesca da Rimini" și uvertura-fantezie "Romeo și Julieta". Iată un prim proiect care nu e la mare distanță de acesta din luna martie. Într-un interval de o lună ne vom întâlni cu două concerte de excepție la Ateneul Român.

Interviu realizat de Radu Mihalache