Arhivă : Interviuri Înapoi

'Enescu și Viena' - o serie de manifestări marca ICR Viena

Publicat: marți, 10 Martie 2015 , ora 12.10

Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la moartea compozitorului, dirijorului și violonistului român George Enescu. Institutul Cultural Român de la Viena dedică memoriei acestuia seria de evenimente "Enescu și Viena", una deschisă de recitalul pianistului Matei Rogoz. Despre manifestările marca "Enescu și Viena" ne-a vorbit Irina Cornișteanu, director ICR Viena.


"Enescu și Viena". De ce acest titlu?

Încercăm să marcăm sub acest titlu un an comemorativ. 60 de ani de la trecerea în neființă a lui George Enescu reprezintă un motiv în plus să-i promovăm opera. Concertul susținut de Matei Rogoz, un pianist român care trăiește în Franța, a fost un preludiu la manifestările care vor debuta de fapt în data de 4 mai, o dată care, în mod simbolic, reprezintă debutul acestor manifestări "Enescu și Viena". Un fel de uvertură a avut loc și în anul 2014, dar, sigur că da, întotdeauna ne preocupă să promovăm personalitatea și opera lui George Enescu. În 2014 au existat două momente importante în calendarul nostru cultural. În luna octombrie, acea deschidere internațională a Festivalului de Muzică de Cameră SoNoRo, care are loc la București; în schimb, noi i-am dedicat o deschidere neoficială la Konzerthaus în 22 octombrie - un concert când Ansamblul Raro alături de Ruxandra Donose au interpretat opere de Enescu la Sala Mozart a Konzerthaus. De asemenea, tot anul trecut am încercat să ne alăturăm unei inițiative a Societății "George Enescu" din Viena, de strângere de fonduri pentru recuperarea casei de la Mihăileni, o casă în care George Enescu își petrecea momente în copilăria alături de bunicul lui matern. Continuăm așadar și mai hotărâți în 2015, cu evenimentele pe care le-am denumit noi "Enescu și Viena". Legătura lui Enescu cu Viena nefiind una forțată în ceea ce ne privește, în momentul în care am ales tema respectivă. Viena a avut un rol esențial în destinul lui Enescu, el fiind elev aici când era încă un copil de 7 ani. Timp de cinci ani a studiat aici, la Viena, și, totodată, debutul artistic la făcut aici, la Sala Bösendorfer, sală în care, reamenajată, vom organiza și noi un concert pe 20 martie.


Care sunt ceilalți artiști români care vor evolua în cadrul seriei "Enescu și Viena"?

Sala Bösendorfer de la Mozarthaus va găzdui concertul lui Matei Ioachimescu și al Cătălinei Butcaru, un concert care se numește "Lumiere" și care nu are în repertoriu opere de Enescu, dar are opere ale unui prieten al lui George Enescu, anume Bartok. Există mult mai multe evenimente pe care le-am planificat; ele au loc și la sala noastră. Avem un concert al Alinei Bercu, o pianistă care trăiește în Germania și care va susține un concert pe 23 aprilie. Există proiecții cu opere filmate și cu concerte filmate pe care intenționăm să le programăm la sala noastră. Având în vedere că anul 2005 a fost proclamat de UNESCO Anul Internațional Enescu au existat multe manifestări muzicale remarcabile, cu atât mai mult cu cât în Viena, după cum știți, este în continuare extrem de activ domnul Ioan Holender - director artistic al Festivalului "George Enescu" de la București și, totodată, cel sub a cărui conducere la Opera de stat din Viena a avut loc premiera cu Oedip. Ne simțim datori ca pentru cei care nu au avut posibilitatea să vadă premiera, să facilităm acest lucru printr-o proiecție specială la sediul nostru. Raluca Știrbăț, care este și președintele Societății George Enescu din Viena, va apărea pe scenă alături de Ansamblul Atu. Alături de Raluca Știrbăț vor apărea în curând și Ileana Tonca, și Rudolf Leopold pe scenă - soprana și violoncelistul. Eu cred că faptul că încercăm, dincolo de evenimentele care au loc la sala noastră, să răspândim prezența operelor lui Enescu în Viena este un proiect ambițios și care merită sprijinul pe care l-am obținut deja din partea domnului Ioan Holender, care împreună cu echipa cu care a colaborat de-a lungul anilor ni-a s-a alăturat. Au spus că în an de Festival Internațional "George Enescu" inclusiv la Viena putem intensifica un pic seria de concerte.

Interviu realizat de Lucian Haralambie