Arhivă : Interviuri Înapoi

Lansare discografică semnată Alexandra Silocea

Publicat: luni, 9 Martie 2015 , ora 11.12
Un nou compact disc semnat de violoncelista Laura Buruiană și pianista Alexandra Silocea va fi lansat marți, 10 martie 2015. Albumul cuprinde Sonata op. 40 în re minor pentru violoncel și pian de Dmitri Șostakovici, Sonata op. 119 în Do major pentru violoncel și pian de Serghei Prokofiev și Sonata în fa minor, op. postum de George Enescu. Despre discul apărut la casa Avie Records, puteți afla mai multe detalii din interviul acordat de pianista Alexandra Silocea:


Urmează pentru dumneavoastră o săptămâna încărcată. Primul eveniment are loc marți, 10 martie 2015 - lansarea discului realizat în compania unui alt interpret român - violoncelista Laura Buruiană. Cum a început această colaborare și cum s-a materializat acest compact disc?

Această colaborare a început spontan în 2013, după ce Laura a ascultat discul meu de debut de la Avie Records - primele 5 Sonate pentru pian de Prokofiev - într-o emisiune de la Radio France. Ne știam din România, dar nu cântasem niciodată împreună. Apoi ea a luat legătura cu mine, vrând neapărat să cântăm Sonata pentru violoncel și pian de Prokofiev. Casa mea de discuri a fost de acord și astfel am înregistrat în septembrie 2013 la Paris, având aceeași echipă de sunet ca și la celelalte două discuri: Sébastien Chonion, în rolul de recording producer.


Vorbim de lucrări semnate de Enescu, Prokofiev și Șostakovici. De ce ați ales muzica acestor compozitori?

Din cele trei discuri înregistrate la Avie Records, două dintre ele conțin lucrări de Prokofiev, unul chiar în totalitate și anume primele 5 sonate pentru pian. Așadar, Prokofiev deține un loc foarte important în sufletul și repertoriul meu. Discul cu Laura Buruiană s-a conturat în jurul sonatei de Prokofiev, sonata de Șostakovici venind foarte natural alături de Prokofiev. Apoi ne-am gândit, că fiind doi artiști români, ar fi frumos să includem această sonata de Enescu. Mărturisesc că nu o știam, dar a fost o descoperire frumoasă, pe cât de grea este piesa de cântat, pe atât de frumoasă.


Miercuri, 11 martie 2015, veți fi solista ansamblului Meininger Hofkapelle, într-un concert dirijat de Leo McFall. Câteva cuvinte despre întâlnirea cu acești muzicieni?

Pe Leo McFall îl cunosc de ceva timp, l-am ascultat deseori la Glyndebourne în producții de operă, dar aceasta este prima noastră colaborare. Îl admir foarte mult, este un tânăr dirijor cu un bogat palmares, cu un viitor promițător, cu o sensibilitate aparte, atât ca muzician cât și ca om. În ceea ce privește orchestra, Meininger Hofkapelle este una dintre cele mai vechi orchestre din Germania, dar și din Europa. Liszt, Wagner, Hans von Bülow și-au lăsat aici amprenta. Iar dacă mă gândesc că simfonia a IV-a de Brahms a fost cântată în premieră mondială în Meiningen de către Meininger Hofkapelle și Brahms a dirijat deseori această orchestră, cu atât mai mult abia aștept să o cunosc, să o ascult și să cântăm împreună.


Opusul ales este Concertul nr. 3 pentru pian de Serghei Prokofiev. De ce această lucrare?

Există trei posibilități când ești invitat să cânți cu orchestra. Prima: orchestra propune un concert anume. A doua: dirijorul vrea să cânte neapărat un anumit concert cu un anumit solist. Și ultima variantă: solistul alege un concert. În cazul concertului din 11 martie, dirijorul Leo McFall a dorit să cântăm împreună acest concert. Asta, după ce a ascultat CD-ul meu de debut de la Avie Records, cu primele 5 Sonate pentru pian de Prokofiev și știind afinitatea mea pentru acest compozitor. Nu pot decât să mă bucur că a ales acest concert și sper tare mult în viitor să am ocazia să cânt acest concert, sau oricare alt concert de Prokofiev și în România.


Interviu realizat de Lucian Haralambie