Arhivă : Interviuri Înapoi

Îi spunem 'La mulți ani!' dirijorului Jean Lupu

Publicat: joi, 5 Martie 2015 , ora 12.08
Sâmbătă, 7 martie 2015, îi spunem "La mulți ani!" dirijorului Jean Lupu, la împlinirea celor 75 de ani. Cu această ocazie, Corul Symbol va susține și un concert pe scena Sălii Mari a Ateneului Român, duminică, 8 martie 2015, dublat de o lansare de carte. Detalii aflăm chiar de la dirijorul Jean Lupu, în următorul interviu:


2015 este un an extrem de important. Împliniți 75 de ani dintre care 55 i-ați petrecut în fața ansamblurilor, iar din 1990, 25 de ani, iată, conduceți destinele Ansamblului Symbol. Care sunt maestre Jean Lupu, momentele importante din toată această perioadă?

Au fost foarte multe momente importante de la începerea carierei mele dirijorale, dar aș vrea să menționez că niște borne în evoluția mea au fost întâlnirea cu maestrul Ion Românu, la Timișoara și în București venind, asistarea la câteva repetiții ale Madrigalului cu maestrul Marin Constantin, la recomandarea fostului meu profesor, Ion Românu. Dânsul mi-a recomandat să-l asist la repetiții pe maestrul Marin Constantin. Și alte borne de alt ordin a fost faptul că am întâlnit la Slatina, acolo unde am fost repartizat ca profesor, oameni care știau cântul coral, aveau practică în acest sens. Era un profesor Dorel Georgescu care întreținuse această flacără, de la care am preluat-o din mers și în mod elegant. După care, mutându-mă în București de aproape 40 de ani, chiar 40 de ani se împlinesc anul acesta, de asemenea, am preluat, tot în mod elegant și cu toată reverența Corul Liceului Pedagogic din București de la maestrul Marin Pâslaru. Un cor de asemeni cunoscut în Capitală și pe care eu l-am preluat și l-am adus la Ateneul Român. Primul concert susținut pe scena Ateneului Român a fost în 2 aprilie 1978 și de-atunci încoace nu m-am mai despărțit de scena Ateneului. În fiecare an am avut cel puțin un concert, două, ba chiar și trei concerte pe an în cadrul Stagiunii Filarmonicii George Enescu.

Dar nu mă opresc la Corul Liceului Pedagogic, pentru că în paralel cu el am avut și Corul Cantata, al Sindicatului de Învățământ, cu care de asemeni, am avut discuri, am avut înregistrări, am avut concerte, inclusiv la Ateneul Român. Din 1990, când s-a dat drumul la libertatea exprimării, am înființat acest cor de copii - Symbol, care pe urmă a fost convetit în cor de copii și tineret, pentru că au crescut între timp, cu care am abordat în primul rând, repertoriu religios. La numai câteva luni de la înființarea corului am avut concert la Ateneul Român, în decembrie 1990 și de asemeni, de atunci avem un concert, ba chiar și două concerte pe an la Ateneul Român cu Corul Symbol.

Acest concert din data de 8 martie este primul pe acest an, dar el va fi urmat pe 7 noiembrie de cel de-al doilea concert, când vom puncta cei 25 de ani de activitate ai Corului Symbol.


Ce ați pregătit pentru publicul bucureștean în concertul de duminică?

În concertul de duminică avem o diversitate, o policromie de piese, în primul rând repertoriul național, pentru că asta este menirea noastră. Prin statut noi ne-am obligat să promovăm cu predilecție creația națională, pentru că dacă nu o facem noi, alții din afară, cu atât mai puțin și în cadrul creației naționale pe care o promovăm cu predilecție avem creație religioasă, creație folclorică și creație de compozitori în stil național. Dar avem și lucrări din repertoriul internațional, după cum avem și muzică instrumentală, care vine să creeze un respiro pentru cor, pentru că este un concert maraton. Vor apărea ca soliști Maria Diana Petrache, nepoata mea, fiica fiicei mele, Olguța Lupu și de asemenea vom avea soliștii noștri la piese, pe Andreea Blidariu, Corina Gatu și Daniela Greiere. Ne perindăm doi dirijori în fața ansamblului eu împreună cu colega mea, Luminița Guțanu. Iată ce varietate pentru a întreține atenția publicului și interesul lor și bucuria lor să fie deplină. De asemenea, am avut surpriza extraordinară pe care am aflat-o recent, s-a oferit să vină să cânte la acest concert aniversar, fosta mea elevă de-acum patruzeci și ceva de ani, Felicia Filip. Mi-a fost elevă la Școala de Muzică din Slatina și acest lucru vorbește mult, nu atât despre mine, cât mai ales despre caracterul acestei mari doamnei a liricii românești. Ca să porți recunoștință cuiva atâția ani de zile și mai ales să o și exprimi este o rara avis. Noi știm că recunoștința este o floare rară, dar cine o poartă și o și exprimă, peste decenii, este o personalitate cu atât mai rară. În cadrul concertului va apărea și fiica mea, Olguța Lupu, cântând la patru mâini o piesă de Dvoűák împreună cu fiica sa. Iată ce varietate de program, încât cred că spectatorii după aproape două ore vor pleca relaxați, satisfăcuți, încărcați de binefacerile muzicii.


Într-adevăr, foarte multe momente importante, dar acest concert este dublat și de o lansare de carte. V-aș ruga să-mi vorbiți despre ce volum este vorba, mai exact?

Înainte de concerte, la ora 18.00, în rotonda Ateneului este lansarea cărții mele intitulată "Mărturisire". Mă spovedesc în această carte, din pruncie la zi. Mi-am făcut harakiri, ca să mă expun tineretului de astăzi, pentru că eu am fost o viață întreagă profesor și educator. Vreau să ofer experiența mea copiilor, tinerilor de astăzi, să evite ceea ce a fost rău în experiența mea și să preia, dacă se poate, din experiența mea. Civilizația umană așa se formează, prin preluarea experienței bune de către generația viitoare și așa se ajunge că noi cei de astăzi nu mai suntem la nivelul celor de acum 1000 și 2000 de ani în urmă. Suntem la cu totul alt nivel, pentru că am preluat din experiența lor și am reținut-o în viața noastră. De aceea am riscat făcând, așa cum aș zis, acest harakiri, dar un risc asumat pentru binele celor care vin după noi.

În legătură cu lansarea de carte și-au exprimat dorința să vorbească, pe lângă realizatorul cărții, editorul, scriitorul și omul de cultură Florea Firan, de la Craiova, doamna Irina Odăgescu, doamna Carmen Manea, după cum și cel care a făcut prefața, scriitorul Ion Andreiță și scriitorul și publicistul Victor Ursu. Vor fi momente importante și plăcute și cred că și emoționante și la această lansare de carte.


Interviu realizat de Lucian Haralambie