Arhivă : Interviuri Înapoi

Patru cvartete de Mozart în Studioul 'Alfred Alessandrescu'

Publicat: marți, 3 Martie 2015 , ora 11.20

Miercuri, 4 martie 2015, Radio România Muzical va transmite în direct de la ora 19.00 recitalul susținut în Studioul "Alfred Alessandrescu" de flautistul Grațian Papară, violonistul Alexandru Marian, violista Monica Goicea și violoncelistul Bogdan Postolache. Intrarea este liberă pentru cei care vor dori să asculte un program integral Wolfgang Amadeus Mozart propus de cei patru muzicieni.

Despre recital ne-au vorbit flautistul Grațian Papară și violoncelistul Bogdan Postolache:


Grațian Papară: Cvartetul nu are un nume sau o identitate anume. Pur și simplu a luat naștere din dorința de a cânta și muzică de cameră, nu numai muzică simfonică orchestrală. Această necesitate am transpus-o pur și simplu căutând să vedem ce lucrări sunt pentru formulele mai mici și ne-a plăcut foarte mult ideea aceasta, de cvartet, și în special cvartetele de Mozart cu flaut obligat. Este o compoziție originală pentru această formulă.

Bogdan Postolache: Aș vrea să-l completez pe colegul meu. Datorită faptului că formula este un pic inedită, având în vedere că flautul este "vioara I", a fost greu de a crea un cvartet de sine stătător. Și atunci, am plecat de la ideea să ne adunăm câțiva prieteni, câțiva colegi și să facem muzică împreună.


De ce un program 100% Mozart?

Bogdan Postolache: Integrala aceasta a cvartetelor cu flaut este ceva deosebit, sunt niște lucrări complexe, într-o formulă inedită și am decis să le abordăm în concert.


Care sunt dificultățile integrării unui flaut într-un astfel de ansamblu?

Grațian Papară: Le-aș vedea ca provocări - de natură tehnică, mai puțin, de natură timbrală, cred. În special pentru aceste lucrări, fiind flaut obligat are rolul acesta de solist și-atunci partitura lui este mai descoperită și este o varietate timbrală care, după părerea mea, cred că se armonizează foarte bine între flaut și instrumentele de coarde.

Bogdan Postolache: De fapt aceasta este provocarea, de a găsi un sunet comun între trei instrumente de coarde și un instrument de suflat; de a avea o unitate sonoră a celor patru instrumente.


Făcând o paralelă cu activitatea din Orchestra Națională Radio, sunt diferențe între publicul care vine de obicei în fiecare vineri seară la Sala Radio și un public căruia vă adresați prin acest ansamblu?

Grațian Papară: Nu cred. Cred că muzica este universal valabilă pentru orice tip de public. În special muzica lui Mozart cred că este într-adevăr accesibilă oricărui tip de public, în special în perioada aceasta, a primăverii. Mozart debordează de optimism, de voie bună. Cred că este foarte potrivită această perioadă cu recitalul nostru.

Bogdan Postolache: Vă așteptăm miercuri de la ora 19.00 cu mare plăcere, cu un program deosebit în care am investit multă energie, mult suflet și sperăm să vă facă plăcere. Vă așteptăm cu mult drag!

Interviu realizat de Lucian Haralambie