Arhivă : Interviuri Înapoi

'Le Roi Danse' - Seară barocă la Sala Radio

Publicat: miercuri, 25 Februarie 2015 , ora 11.43

Orchestra de Cameră Radio vă propune miercuri, 25 februarie 2015, o călătorie către cea mai elegantă curte regală a barocului european - cea a lui Ludovic al XIV-lea, legendarul Rege Soare - într-o perioadă de înflorire pentru toate artele. Sub titlul Le Roi Danse (Regele dansează), referire la filmul regizorului belgian Gérard Corbiau, publicul prezent la Sala Radio va asculta creații semnate de cei mai cunoscuți compozitori francezi ai vremii - Lully și Couperin, în interpretarea Orchestrei de Cameră Radio și a sopranei Rodica Vică. La pupitru se va afla Gabriel Bebeșelea, cel care ne-a acordat și următorul interviu.


Regele dansează. De ce acest titlu?

În primul rând pentru că Lully - compozitorul curții regale franceze din vremea lui Ludovic al XIV-lea - s-a cântat foarte rar în România; chiar spre deloc. În al doilea rând, pentru că unul din cele mai populare elemente cunoscute publicului larg este acest film, "Le Roi danse", în care este vorba despre relația dintre Ludovic al XIV-lea cu Jean Baptiste Lully și cu Moliere. Am crezut că este extrem de binevenită apropierea publicului prin intermediul acestui film, care este oarecum în cultura pop. Dar, atractivitatea muzicii constă tocmai în maiestuosul curții regale de la Versailles, și atunci filmul exprimă extrem de bine vizual ceea ce se va întâmpla muzical pe scena Sălii Radio.


Cum au reacționat membrii orchestrei la acest program pe care-l propuneți?

Trebuie să recunosc, este un limbaj extrem de nou pentru ei chiar dacă are 300 de ani. Trebuie să mai menționez și faptul că în acest an se comemorează 300 de ani de la moartea lui Ludovic al XIV-lea - Regele Soare - și orchestra a reacționat extrem de pozitiv pentru că au fost provocați de acest limbaj pe care l-au cunoscut foarte puțin. E un proiect la care eu personal am lucrat doi ani. Toate manuscrisele au fost transcrise de mine - și cele de Jean Baptiste Lully, și cele de Francois Couperin - într-o muncă asiduă în care am stat să cercetez nu numai manuscrisul, ci și epoca în care a fost scrisă această muzică.

Cred că o să fie un moment extrem de interesant în care publicul o să ia parte propriu-zis la atmosfera festivă de la Curtea lui Ludovic al XIV-lea doar prin intermediul acestui concert.

Interviu realizat de Lucian Haralambie