Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Alexandru Tomescu duce lucrările lui Enescu și Paganini la New York și Washington

Publicat: luni, 24 Noiembrie 2014 , ora 13.13

Violonistul Alexandru Tomescu va susține trei concerte la New York și Washington, cu ocazia Zilei Naționale a României, primul eveniment din această serie fiind programat miercuri, 26 noiembrie 2014, când artistul va interpreta lucrări de George Enescu și Niccolò Paganini. Alexandru Tomescu a declarat despre turneu…


La mijlocul acestei săptămâni veți începe un turneu în Statele Unite. Care sunt orașele pe care le veți vizita?

Este un turneu important pentru mine fiindcă voi vizita trei metropole americane - Chicago, New York și Washington - și voi cânta în cele mai frumoase săli de concerte de acolo - o sală istorică Art deco "Bradley" la Chicago Cultural Center, Kennedy Center la Washington, Clădirea ONU de la New York și, nu în ultimul rând, dar cea mai importantă dintre toate, celebra Carnegie Hall de la New York.


Unul dintre aceste recitaluri va avea loc chiar de Ziua Națională. Care sunt emoțiile în a fi pe scenă de 1 Decembrie?

În 1 Decembrie va fi concertul cu programul cel mai consistent și anume integrala Capriciilor de Paganini - toate cele 24 de capricii - în concertul-maraton pe care l-am prezentat deja de mai multe ori nu doar în România, ci și în străinătate - Italia, Noua Zeelandă. Mă bucur extrem de mult că pot prezenta un program care mă reprezintă pe mine 100% în fața publicului american, în poate cea mai importantă sală de concerte de pe continentul nord-american. Mai mult decât atât, ocazia cu care are loc acest concert, și anume Ziua Națională a României, e cu totul specială și face ca acest concert să aibă o încărcătură deosebită. Bineînțeles, nu voi uita din program un compozitor român, nu oricare dintre ei - George Enescu. Eu cred că alegând să sărbătorim în acest fel Ziua Națională a României la New York, putem arăta publicului american că nu suntem neapărat legați exclusiv de compozitorii români și că putem să ne valorizăm pe noi înșine ca națiune și putem arăta cultura noastră prin lucrările unor compozitori italieni, de exemplu.


Într-unul dintre interviurile anterioare mi-ați declarat că această integrală Paganini este una foarte rar abordată de către violoniști. De ce credeți acest lucru?

E adevărat că se cântă rar integrala Capriciilor de Paganini. Nu știu, mi-e greu să vorbesc în numele celorlalți violoniști care nu cântă integrala. Orice integrală - și în ultimii ani am abordat toate cele trei mari integrale pentru vioară solo: Ysaÿe, Bach și Paganini - presupune un efort deosebit, dar și satisfacții pe măsură. Te poți bucura să cuprinzi întreaga operă într-o singură seară, s-o înțelegi în totalitatea ei și s-o poți prezenta publicului ca pe un tot unitar. Sigur că efortul este uriaș, fiecare pregătire presupune un cantonament extrem de atent și de intens și răsplata este pe măsură.

Interviu realizat de Lucian Haralambie