Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Dominik Schuster - compozitorul muzicii pentru filmul Cutia Pandorei

Publicat: joi, 9 Octombrie 2014 , ora 11.55

"Cutia Pandorei", unul dintre filmele deschizătoare de drum din istoria cinematografiei germane, va putea fi urmărit sâmbătă, 11 octombrie 2014, la Ateneul Român, cu acompaniament live. La invitația Institutului Goethe, compozitorului Dominik Schuster a compus o nouă versiune a muzicii, care va fi interpretată la București în premieră absolută. Orchestra Națională Română va evolua sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger. Detalii despre procesul componistic, într-un interviu oferit de Dominik Schuster.


Ați compus o nouă versiune a muzicii pentru filmul "Cutia Pandorei". Cum ați primit această invitație?

Totul s-a întâmplat prin intermediul lui Stefan Geiger, care se afla în contact cu Institutul Goethe din București. Pe Stefan Geiger îl cunoșteam deja, lucrasem împreună în Germania pentru Premiile Muzicale ale industriei jocurilor. M-a sunat în urmă cu un an să mă întrebe dacă aș fi interesat să ilustrez muzical "Cutia Pandorei". Am vizionat filmul și am spus imediat "da!".


Este vorba despre un film mut, iar muzica utilizată pentru acompaniament este desigur foarte importantă. Cum ați realizat această construcție sonoră? Mai știm ceva despre muzica originală compusă de Willy Schmidt-Gentner?

Din câte știu, muzica originală s-a pierdut, a fost cumva reconstituită, iar pe DVD-ul care poate fi cumpărat există diferite versiuni - una pentru pian, una clasică, alta modernă. Nu am urmărit în totalitate niciuna dintre aceste versiuni, doar am spicuit prin ele. Am vrut să realizez propria mea interpretare a acestui film vechi. Am început să lucrez scriind teme de mână, la pian, leitmotive pe care le-am utilizat apoi în film. Când compoziția a fost aproape gata, am înregistrat-o cu pian, am analizat-o, am retușat-o și apoi am realizat orchestrația.


A fost o provocare să transpuneți în muzică această poveste?

Da, cu siguranță! Este o provocare să urmărești permanent ceea ce oferă deja filmul și de aceea am lucrat intens pentru a găsi leitmotivele. Am aruncat și rescris multe dintre ele și am investit mult timp pentru acest aspect.


Ne bucurăm că muzica dvs. pentru "Cutia Pandorei" va fi prezentată în premieră absolută în țara noastră. De ce București?

Totul a fost organizat de Institutul Goethe din București, de aici a pornit ideea întregului proiect și mă bucur că am ocazia de a mă afla la București, de a cunoaște orașul și pe muzicienii din Orchestra Națională Română.


Ce așteptări ar trebui să aibă publicul de la acest eveniment. Este vorba despre o perspectivă istorică sau una modernă?

Amândouă! Muzica este foarte variată aș spune, există jazz, aproape în formă de big-band, există momente camerale, dar și momente foarte romantice, apoi momente de muzică modernă. M-am lăsat inspirat din diverse părți: muzică pop, jazz, muzică clasică, muzică de film. Sunt foarte multe influențe și sper să aibă coerență, să poată fi urmărite în concert.

Interviu realizat de Andreea Chiselev