Arhivă : Interviuri Înapoi

Festivalul 'Enescu și muzica lumii' - ediția a XV-a

Publicat: marți, 5 August 2014 , ora 16.26
Între 5 și 27 august 2014 are loc la Sinaia Festivalul "Enescu și muzica lumii", unul dintre conceptele conducătoare ale acestei a XV-a ediții fiind acela de tinerețe. Asta pentru că Festivalul aduce pe scenă artiști consacrați, dar pune mai ales în lumină tineri talentati. Pe parcursul manifestării sunteți invitați la Sinaia și București, precum și la Brașov, Sibiu și Bușteni, la concertele susținute de orchestre de tineret din România și alte țări ale Europei și la recitaluri sub genericul "Generația mileniului III" sau "De la clasic la divertisment". Detalii aflați de la violoncelistul Marin Cazacu, Director artistic al Festivalului.

Festivalul "Enescu și muzica lumii" a ajuns la ediția a XV-a, pentru care ați pregătit un program foarte bogat și de care se va bucura nu doar publicul din Sinaia.

Anul acesta avem o ediție aniversară și ea se desfășoară în paralel cu un alt proiect, "Școala de vară pentru tineri muzicieni", care a început deja de sâmbătă, 2 august. În acest an, Festivalul cred eu că este extrem de atractiv pentru toată lumea, mai ales că este un Festival al tineretului. Deja el a avut în 4 august, să-i spunem, un aperitiv, pentru că Orchestra de Tineret a Spaniei, care va deschide evenimentul în mod oficial, astăzi, 5 august, la Sala Cazinoului din Sinaia, ora 19.00, a cântat un program pe care l-a pregătit ca un spectacol cu teatru și muzică în foișorul din parcul "Dimitrie Ghica" din Sinaia. Concertul s-a terminat cu o petrecere generală, în care au asistat orchestrele noastre, orchestra spaniolă, dar și publicul din Sinaia. A fost într-adevăr o deschidere spectaculoasă prin amploare și mai ales prin direcția pe care au oferit-o acești tineri - emană energie și bucurie de a cânta, de a se adresa oamenilor.

Deschiderea oficială are loc marți, 5 august, cu Orchestra de Tineret a Spaniei, dirijată de maestrul Lutz Köhler. Programul este extrem de atractiv, cu lucrări de Richard Strauss și două lucrări din repertoriul spaniol de Turina și Guridi, două dintre cele mai frumoase lucrări spaniole. Seria de evenimente va continua până în data de 27 august, sunt șase orchestre de tineret - cele trei românești, Orchestra de Tineret a Spaniei, Orchestra de Tineret a Franței, care va închide festivalul și Orchestra de Tineret a Moldovei.

Tot ceea ce se finalizează în proiect la Sinaia, după aceea exploatat la București, Bușteni, Brașov, dar și mai departe, pentru că Orchestra de Tineret a Spaniei pleacă după turneul din România în Germania la Berlin și participă la festivalul Young Euro Classic. Între timp, în afara acestor concerte ale orchestrelor vor fi recitaluri ale unor mari artiști români și străini, care vor completa într-un fel această bucurie a tinereții și acest entuziasm pe care îl degajă tinerii. Nu pot să nu amintesc prezența marilor dirijori, maestrul Cristian Mandeal, Horia Andreescu și Dennis Russell Davies, dirijor al Orchestrei de Tineret a Franței, Gabriel Bebeșelea, marii pianiști, Elisabeth Leonskaja, Valentin Gheorghiu, marii violoniști, Liviu Prunaru sunt prezenți toți aici și alături de tinerii noștri din România și din străinătate vor face în așa fel ca Sinaia să devină capitala României pentru tineri și pentru public, deoarece cred că în perioada de vară toată lumea așteaptă să ne bucurăm de muzică clasică, pentru că nu putem trăi fără ea.

Trebuie să menționez și că aceste proiecte sunt organizate de către Fundația Prietenii muzicii - Serafim Antropov, Centrul Național de Arte Tinerimea Română, Primăria Sinaia, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, Lanto Communication și UCIMR și bineînțeles cu sprijinul câtorva prieteni sponsori, care ne-au ajutat pentru că iubesc muzica și iubesc tinerii români.


Interviu realizat de Andreea Chiselev