Arhivă : Interviuri Înapoi

'Chants Nostalgiques' - un nou CD lansat de Luiza Borac

Publicat: marți, 1 Iulie 2014 , ora 12.57

Pianista Luiza Borac a lansat, prin două recitaluri găzduite de Steinway Hall și Biserica St. Martin in the Fields din Londra în 26 și 27 iunie, cel mai recent CD-al său. Despre alegerea programului de pe acest material discografic, precum și detalii despre lucrările înregistrate, am aflat dintr-un interviu cu apreciata interpretă. 


Ați lansat recent un nou CD având un playlist foarte interesant și cu multe premiere. Cum a pornit această idee
?

Proiectul acesta se intitulează "Chants Nostalgiques" - Cântece nostalgice, un proiect care s-a născut din inspirația muzicii unui mare dirijor și compozitor român, Constantin Silvestri. Un compozitor cunoscut la noi, foarte puțin cunoscut în afara României, foarte cunoscut și iubit în Anglia unde a activat mulți ani la pupitrul Filarmonicii Bournemouth, al Filarmonicii din Londra și orchestrei Philharmonia. A fost un muzician foarte apreciat și sărbătorit în Marea Britanie. Puțini știu că a și compus, a fost acest gen de talent multidezvoltat în multe planuri, iar compozițiile lui sunt de o mare frumusețe. A compus multe lucrări și pentru pian. Dintre acestea am ales Chants Nostalgiques, titlul original Cântece de pustiu op. 27. În partitura compozitorului apare și acest termen chants nostalgiques. Această înregistrare a Cântecelor de pustiu de Silvestri apare în premieră mondială, sunt pentru prima oară înregistrate pe disc și o altă premieră mondială este transcripția pentru pian al lucrării "Recuerdos de la Alhambra" de Francisco Tarrega, un compozitor care, alături de Albeniz și Granados, a revoluționat tehnica chitarei clasice și a lăsat compoziții care sunt inspirate din peisajele andaluziene de mare frumusețe. Am transcris una din piesele sale pentru chitară, cum spuneam, "Recuerdos de la Alhambra", care apare în forma de transcripție pentru pian în premieră mondială.

Pornind de la "Chants Nostalgiques" am alcătuit și restul programului de disc, dar despre cântecele lui Silvestri aș vrea să spun că sunt puțin cântate, dar muzica este foarte deosebită. Sunt trei piese ce par simple, dar sunt dificile prin redarea profunzimii și a tragismului lor. Am alăturat și alte piese care reflectă acest spirit, al nostalgiei și am înregistrat lucrări precum Viena de altădată de Leopold Godowsky, apoi Suferințele și bucuriile dragostei de Fritz Kreisler, în transcripții concertante de Serghei Rahmaninov. O mare parte a discului este dedicată transcripțiilor pentru pian de Franz Liszt a liedurilor de Schubert, un compozitor pe care Liszt l-a admirat, l-a prețuit în mod deosebit și între aceste transcripții, celebrele lucrări "Regele ielelor", "Ave Maria" sau "Serenadă".

Un loc cu totul și cu totul deosebit în această producție discografică este dedicat înregistrărilor istorice ale marelui nostru cântăreț, tenorului Ion Buzea, căruia, atât casa de discuri Avie, cât și eu bineînțeles, îi urăm prin acest disc un călduros La mulți ani, cu ocazia frumoasei aniversări de 80 de ani.

Maestrul Ion Buzea a avut o carieră internațională de mare succes pe cele mai mari scene ale operei. Presa festivalului de la Salzburg din 1968 îl denumea adoratul publicului din Viena și Zürich, iar în urma debutului său la opera Metropolitan din New York, Opera News USA îl descria în cele mai mari superlative, asemănând vocea sa cu cea a lui Franco Corelli și a lui Giuseppe di Stefano și numindu-l o apariție scenică impresionantă. Este o mare onoare și o mare bucurie pentru mine să pot alătura pe acest, în acest fel, înregistrările istorice și recondiționate ale maestrului Ion Buzea. Astea sunt lucrările care sunt prezentate pe acest nou disc. Așa cum ați spus și dumneavoastră au fost prezentate la Londra zilele trecute. Concertele s-au desfășurat la Steinway Hall și Saint Martin in the Fields sub egida Institutului Cultural Român, care a organizat acest eveniment la un nivel înalt, atrăgând un public numeros și cunoscător. Menționez că o mare bucurie mi-a făcut cunoscuta mezzosoprană Ruxandra Donose cu vizita ei la concert și, așa cum spuneam, a fost un eveniment deosebit. În curând discul va fi prezentat și în România, iar eu mă bucur de pe acum foarte mult ca întotdeauna de reîntâlnirea cu melomanii din România.


Unde și când a fost înregistrat acest CD?

Materialul discografic a fost înregistrat în Germania, la începutul acestui an, pe un pian Steinway foarte special din punct de vedere istoric, la care au cântat mari pianiști. Acest instrument a fost în sediul de la Abbey Road Studios și este un pian deosebit. Firma Steinway a fost reprezentată de această dată într-un mod strălucit și m-am bucurat mult că acest program, conținând muzica lui Constantin Silvestri, muzica tenorului Ion Buzea, a fost înregistrată cu concursul acestui minunat pian.




Interviu realizat de Andreea Chiselev